Îmi amintesc și acum, în detaliu, poza din prima zi de școală. Purtam uniforma vremii și aveam pe cap o cordeluță albă. Aveam părul până la umeri, un fel de bob lung. Să fiu sinceră, era consecința tunsorii tip oală, o eroare a coafezei. Stăteam în prima bancă. Mama avea o geacă de piele și stătea în dreapta mea, în picioare. De atunci, din prima zi, fiecare an școlar începea cu un ritual care era la fel de emoționant ca începerea şcolii.

Ritualul consta în cumpărarea hainelor, pantofilor, rechizitelor și pregătirea lor pentru şcoală, întotdeauna cu mama. În funcție de materiile pe care le aveam, făceam o listă cu caietele de care aveam nevoie şi restul rechizitelor. Apoi, caietele le îmbrăcam în învelitori și le puneam etichete. Pe ele îmi scriam, citeț, numele, prenumele și materia. Îmi liniam fiecare caiet cu pix roșu. Marginea trebuia să fie de două degete. În fiecare an, îmi luam un penar nou. Trebuia să fie suficient de încăpător pentru toate stilourile, creioanele și radierele pe care le aveam. Îmi plăcea mirosul de nou. La fel de mult îmi plăcea mirosul hainelor noi, proaspăt spălate de mama.

Şcoala începea întotdeauna în haine noi. Mama avea o prietenă care era proprietară de magazin de haine. Magazinul era la parterul blocului unde locuiam. La acea vreme, era cam cel mai răsărit magazin de haine de la noi din oraş. Pantofii erau aşezaţi pe tot peretele din dreapta, lângă cabina de probă. Cea mai mare parte a hainelor era în stânga. Mă simţeam răsfăţată de câte ori mă oglideam în straie noi în oglinda din cabina de probă. După ce cumpărăturile erau făcute, mama îmi spăla şi îmi călca hainele. Ţinuta pentru şcoală mi-o pregătea pe fotoliul de la mine din cameră. Între timp, eu îmi aranjam caietele în dulapul din partea stângă a biroului, toate învelite şi liniate. Pe birou, îmi puneam foaia cu orarul şi îmi aranjam restul rechizitelor. Îmi aduc aminte cu tare mult drag de pregătirile pentru şcoală, de strălucirea din ochii mamei şi de fluturii mei din stomac. Sunt amintiri gravate pentru totdeauna în albumul cu amintiri al sufletului meu. Pentru toate aceste momente speciale, şi nu doar pentru acestea, m-aş întoarce la şcoală măcar pentru o zi.

 

Cum stau lucrurile acum?

 

Astăzi lucrurile stau diferit. Avem extrem de multe opţiuni de unde să ne facem cumpărăturile, dar prea puţin timp să creăm amintiri frumoase în jurul începutului de an şcolar (sper să mă înşel). Suntem pe repede înainte şi uităm ce a însemnat această perioadă pentru noi, pentru copilul care am fost cândva. Încă nu am copil de mers la şcoală dar, încă de la grădiniţă, îmi doresc să simtă emoţiile specifice începutului de septembrie. Îmi doresc să ne pregătim cu emoţie, bucurie şi entuziasm pentru noul an şcolar. Cumpărăturile pentru grădiniţă sunt mai simple decât cele pentru şcoală. Ne axăm pe rochiţe (rar acceptă să îmbrace altceva); pantofi sport, neapărat comozi; colanţi, pentru că nu îmi plac pantalonii rigizi şi nici nu merg cu rochiţele; cizme de ploaie cât mai flexibile; bluze cât mai interesante, pentru că altfel riscă să nu fie purtate (cele cu paiete reversibile au succes); geci potrivite pentru toamnă-primăvară; pantaloni tip salopetă pentru ploaie, etc. Nu ştiu cum e la băieţi dar, în cazul nostru, trebuie să mă asigur că micuţa prinţesa are în dulap minim 8 rochii potrivite pentru sezon. Altfel risc să îmi complic viaţa, să spăl din 2 în 2 zile sau să dau, în fiecare dimineaţă, explicaţii de ce rochiţa x nu e curată, de ce nu poate avea 3 alegeri, ş.a.m.d.

 

Bluză cu paiete reversibile (In Extenso)

 

Trecând de la partea romantica la cea practică, ştiu că ritualul pregătirii pentru grădiniţă/şcoală înseamnă şi sume de bani deloc neglijabile. Ştiu şi că cei mici distrug hainele ori le rămân mici într-un interval scurt de timp. Pentru mine este important ca hainele Antoniei să fie comode, din materiale blânde cu pielea ei, cu un bun raport calitate-preţ şi, nu în ultimul rând, să îmi placă ca aspect. De fapt, să îi placă ei. Aşadar, dacă încă sunteţi în căutare de haine pentru cei mici, pentru grădiniţă sau pentru şcoală, m-am gândit să vă propun câteva ţinute. Cu experienţa mea nulă în creşterea băieţilor, mi-am permis să aleg câteva haine şi pentru băieţi. Mamelor de băieţi, m-am descurcat sau nu prea? 🙂

 

De unde le cumpărăm haine copiilor? 

 

Am fost în Centrul Comercial Auchan Iris Cluj şi am intrat la Bossini şi la In Extenso by Auchan. Ambele magazine se găsesc în mai multe oraşe din ţară. La Bossini există şi posibilitatea de a cumpăra online. Vă spun în cazul în care nu sunteţi din Cluj. Sinceră să fiu, eu prefer magazinele fizice, pentru că pot vedea produsul în detaliu şi îl pot atinge. La Bossini erau şi reduceri în această perioadă. Am găsit nişte lucruri foarte frumoase pentru copii. Mărimile încep de la 100 cm. Preţurile per ţinută variază între 150 lei şi 300 lei, depinde câte piese alegeţi. Când spun ţinută, mă refer la următoarele combinaţii: pantalon şi cămaşă/bluză/tricou; pantalon, cămaşă/bluză/tricou şi geacă de toamnă/vestă groasă; rochiţă şi colanţi; rochiţă, colanţi şi geacă de toamnă, etc.

La In Extenso găsiţi ţinute cu preţuri cuprinse între 120 lei şi 200 lei, uneori şi cu încălţăminte inclusă. Am văzut chiar şi bluze subţiri, cu mânecă lungă, din bumbac, cu preţuri care încep de la 15 lei. Mărimile încep de la 3 ani şi merg până la 12 ani, dacă nu şi mai mult. Vă las mai jos câteva dintre hainele pe care le-am selectat. Sper să vă placă şi să vă fie de ajutor plimbarea mea prin magazine.

 

Voi de unde le cumpăraţi haine celor mici? Ce condiţii trebuie să îndeplinească? Cum arată ţinuta ideală a copiilor pentru grădiniţă/şcoală?

 

Cămaşă fete (Bossini)

 

Bluze băieţi (Bossini)

 

Geacă fete (Bossini)

 

Rochiţe fete (Bossini)

 

Ţinută băieţi Bossini

 

Haine fete (Bossini)

 

Ţinută băieţi In Extenso

 

Ţinută băieţi In Extenso

 

Ţinută fete In Extenso

 

Ţinută fete In Extenso

 

Haine băieţi (In Extenso)

 

Pantofi fete şi băieţi In Extenso

 

Fusta – In Extenso
Bluza (1) – In Extenso
Bluza (2) – Bossini
Bluza (3) – Bossini

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Un comentariu on M-aş întoarce la şcoală (P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *