Photo by Diego PH on Unsplash

 

Unora le vine mult mai natural să facă un rău decât un bine, să arunce o ocară în locul unei vorbe bune, să critice în loc să transforme critica în ceva constructiv, să invidieze când ar putea să aprecieze. Adevărul e că lumea în care trăim nu e cel mai frumos loc în care să ne creştem copiii. Nu e locul ideal în care să le transmitem valori, să le arătăm latura umană, altruistă şi empatică a oamenilor. Parcă atunci când vrem să le arătăm modelele pozitive, se unesc cei pentru care binele este doar o glumă bună.

De ce să faci rău atunci când binele îţi este mult mai la îndemână? Poate ai o zi proastă, dar asta nu înseamnă că trebuie să o strici şi pe a altuia. Poate ai avut multe greutăţi, însă asta nu înseamnă că sunt vinovaţi toţi cei din jurul tău. Poate eşti stresat din cauza unui proiect neterminat ori din vreo altă cauză. Poate ai luat un salariu care te nemulţumeşte, dar acesta nu ar trebui să fie un motiv pentru care să-ţi verşi nervii pe cei care îţi ies în cale. Cel mai probabil ai suferit recent sau în trecut, suferă şi stima ta şi ai nevoie să te simţi superior în faţa altora, să-i dai un imbold ego-ului tău. Aşa explică psihologii răutatea pe care o manifestăm faţă de ceilalţi. Când critici sau judeci, cuvintele tale spun mai multe despre tine decât despre ţinta ta.

Gândeşte-te ce exemplu îi dai copilului tău. Inevitabil, comportamentele se transmit. Analizează-ţi sufletul. Cum te simţi atunci când critici fără fundament, când răneşti fără motiv, când sufletul primului om care îţi iese în cale îţi este sac de box? Îţi aduc toate astea vreo satisfacţie? Te fac mai împlinit? Te simţi mai fericit?

Ştiu că nimeni nu are o viaţă simplă. Nimeni nu e scutit de griji, de gânduri, de impulsuri. Dar mai ştiu şi că lumea ar fi un loc mai bun dacă am face fiecare dintre noi eforturi, dacă ne-am strădui să fim mai buni, să ne otrăvim sufletele mai puţin. Ştii cât de tare dor cuvintele? Revin la copilul tău. Atunci când jigneşti, în mediul virtual sau pe stradă, un apropiat sau un necunoscut, gândeşte-te că peste câţiva ani ar putea fi copilul tău cel jignit, s-ar putea ca asupra lui să se verse nervii cuiva. Cum te-ai simţi ca părinte? Neputincios, bănuiesc. Furios că i se face o nedreptate. Atunci încetează să fii nedrept cu alţii. Fă ca lumea să fie un loc mai bun pentru copilul tău! Fii un exemplu pentru el!

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Un comentariu on De ce să faci rău când este mai simplu să faci un bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *