Photo by maitree rimthong (Pexels.com)

În ultima perioadă, cred că suntem mai atenți cu toții la banii pe care îi cheltuim și, mai ales, pe ce îi cheltuim. O bună parte din bugetul nostru este direcționat spre hrană și, tocmai din acest motiv, acest articol va fi axat pe mâncare, pe câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să cheltuiți mai puțin pe alimente. În contextul actual, când prețurile au explodat, unele alimente fiind disponibile pe rafturi la preț dublu față de cel pe care îl aveau în urmă cu câteva luni este nevoie să fim mai conștienți de cheltuielile noastre și de alegerile pe care le facem.

Înainte de a intra în miezul problemei, haideți să vedem în ce tabără ne situăm fiecare: preferați să gătiți acasă sau să comandați mâncare? Nu contează motivele din spatele alegerii voastre atâta timp cât această variantă este cea care vi se potrivește, care se mulează pe nevoile și resursele voastre. Ideea este să vedem cum putem economisi indiferent de tabăra din care facem parte. Poate „tabără” este prea mult spus. Cred că cu toții facem un mix de alegeri, unii gătim acasă și comandăm mâncare ocazional, iar alții ne bazăm pe comenzile de mâncare și gătim mai rar. Putem economisi în oricare dintre situațiile expuse.

 

Ce ne ajută să economisim atunci când gătim acasă?

Eu sunt omul care gătesc (mult!) și, cam o dată pe săptămână , comand mâncare, pizza de cele mai multe ori, burgeri uneori. Dacă vreau să-mi optimizez bugetul alocat mâncării, mă ajută următoarele:

  • Verific ce alimente am în frigider și în cămară și îmi planific meniul pe (aproape) întreaga săptămână. Măcar să am o schiță a meniului săptămânii, să știu ce gătesc, de ce alimente am nevoie.
  • Pe baza meniului, îmi întocmesc o listă de cumpărături de la care încerc să nu mă abat. Aici am câteva magazine ale căror oferte la consult și decid, în funcție de preț, ce alimente cumpăr de la fiecare. Diferențele de preț pot fi considerabile. Există și aplicații prin care puteți cumpăra la jumătate de preț, chiar și mai ieftin de atât, alimente care se apropie de finele termenului de valabilitate, dar sunt în stare perfectă pentru a fi consumate. Nu cumpăr alimente doar pentru faptul că sunt la promoție! În cantități mai mari cumpăr doar alimente neperisabile.
  • Porționez corect. Nu umplu farfuriile până la refuz! Pun porții rezonabile care se pot completa în caz de nevoie. De obicei, o mâncare ne ajunge 2 zile.
  • Refolosesc resturile. O friptură merge perfect într-o quesadilla și peștele se poate transforma într-o pastă tartinabilă delicioasă. Sunt destule opțiuni care ne permit să refolosim resturile în mod igenios (și delicios).
  • Ai mei au pachețel la prânz, de acasă. Pentru noi, este mai economic așa, dar, cel mai important, mâncarea gătită acasă ne permite să avem un control mai mare asupra a ceea ce mâncăm și, din punct de vedere gustativ, șansele sunt mai puține să existe surprize neplăcute (să nu se mănânce).

Dacă este să ne gândim la costurile acestei alegeri, a gătitului acasă, merită menționat faptul că investim timp și, la costul alimentelor, se adăugă și costul utilităților, dar și al ustensilelor pe care le folosim.

Photo by MART PRODUCTION (Pexels.com)

Ce ne ajută să economisim atunci când alegem să comandăm mâncare?

Din diverse motive, nu ni se potrivește tuturor să gătim acasă. Totuși, puteți economisi și atunci când optați pentru livrarea mâncării acasă:

  • Economisiți timp, iar timpul poate înseamna bani.
  • Economisiți resurse (energie, gaz, etc.).
  • Fiți cu ochii pe ofertele celor care asigură servicii de livrare. De multe ori, aplicațiile pentru serviciile de livrare au diferite oferte de care puteți profita: discounturi, livrare gratuită, promoții la diferite preparate, etc.
  • Căutați portaluri de reduceri, cashback, cupoane și coduri de reducere. S-ar putea să beneficiați de reduceți substanțiale dacă vă luați puțin timp pentru a găsi cele mai bune oferte..
  • Alegeți restaurante care livrează gratuit.
  • Nu aruncați resturile de mâncare comandată. Cum spuneam mai sus, chiar dacă nu sunteți cei mai pricepuți într-ale bucătăriei, resturile își pot găsi locul în noi preparate simple.
  • Comandați atât cât consumați. Dacă refolosirea resturilor nu reprezintă o opțiune pentru voi, atunci când comandați fiți atenți la gramajul porțiilor (acesta ar trebui să fie afișat) încât acestea să fie rezonabile și să nu risipiți hrana, implicit banii voștri.

 

 

În mod incontestabil, mâncarea comandată ne permite să economisim o resursă foarte prețioasă … timpul, timp pe care îl putem petrece cu oamenii dragi ori îl putem investi în lucrurile care ne fac plăcere (în special atunci când gătitul este o corvoadă). Un alt beneficiu este faptul că, la un click distanță, aveți o gamă largă de opțiuni, iar unele vă dau posibilitatea să intrați în contact cu combinații de gusturi pe care nu le pregătiți acasă. Prin serviciile de food delivery, puteți descoperi noi feluri de mâncare, din toate colțurile lumii.

 

Platformă pentru coduri de reducere

Mai sus, menționam cupoanele, voucherele și codurile de reducere. Acestea vă pot ajuta să economisiți semnificativ.

  • Aici aveți câteva coduri de reducere care s-ar putea să vă fie de folos. Ele sunt disponibile pe platforma kuplio.ro, o mică mină de aur pentru cei care sunt mereu în căutare de prețuri avantajoase. Practic, într-un singur loc, pe kuplio.ro, găsiți coduri de reducere, informații legate de reducerile mai multor provideri, dar și cataloagele mai multor magazine, precum și sfaturi de economisire axate pe diverse teme. Pentru a ajunge mai ușor la ceea ce vă interesează, reducerile și voucherele le găsiți clasificate pe domenii: modă, ceasuri și bijuterii, alimente și băuturi, călătorii, cosmetice, mobilier, casa și grădina, sănătate, produse pentru animale și sport.

Așadar, revenind la subiectul inițial, voi în ce tabără sunteți? Cel mai des gătiți acasă sau comandați mâncare? Voi cum economisiți când vine vorba de mâncare? Ce tips & tricks aveți în acest sens?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *