Când eşti părinte vrei să faci tot ce-ţi stă în putere să-ţi vindeci copilul de orice rău, fie că este vorba de o durere sau de o adiere de vânt care nu îi prieşte. În cazul nostru este vorba de o frică, frica de muşte, de furnici şi de alte gângănii şi mici zburătoare. Ştiam că nu departe de noi este o grădină cu fluturi. Ne-am zis că poate nu ar strica să o ducem, să îi arătăm cum zboară fluturii şi, poate, cu puţin noroc, îi va mai trece din frica pe care o manifestă atunci când vede o muscă sau o albină. Ştiam că muştele şi fluturii n-au nimic asemănător decât faptul că zboară, dar speram ca ea să facă nişte conexiuni care să o ajute să îşi depăşească frica. Până la urmă, a fost o vizită benefică pentru toţi 3. Nici un spa nu cred că ne relaxa atât de bine ca vizita la această mică crescătorie de fluturi exotici. Am avut o dimineaţă plină de linişte, de calm şi de culoare.

Locaţia

Dacă vreodată ajungeţi prin Luxemburg, vă recomand să vizitaţi grădina cu fluturi. Nu v-ar lua mai mult de 15-20 de minute. Aceasta este în Grevenmacher, un oraş de 5000 de locuitori situat la frontiera cu Germania. Străzile înguste şi fortificaţiile medievale îi dau oraşului un farmec aparte. Dacă aveţi mai mult timp la dispoziţie, puteţi face o vizită combinată şi să poposiţi şi la cramele Bernard-Massard, situate la 800 de metri de grădină, principalul producător de vinuri efervescente din Luxemburg.

 

Despre grădina cu fluturi

Grădina are 600 mp şi o temperatură constantă de 28 de grade Celsius. Umiditatea este de 70-80%, ideală pentru fluturii exotici veniţi din toată lumea. 50 de specii de fluturi zboară în acest climat tropical. În proporţie de 20% fluturii sunt crescuţi în această grădină. Datorită necesităţii de plante furajere specifice şi în cantităţi suficiente, grădina nu îşi permite să crească toate speciile de fluturi tropicali. De-a lungul vizitei se poate observa ciclul de viaţă al fluturilor.

Flora este compusă dintr-o varietate de plante tropicale şi flori multicolore. Grădina le serveşte de adăpost şi unui număr considerabil de prepeliţe chinezeşti, cameleoni şi ţestoase, precum şi câtorva specii de păsări şi albine.

 

gradina cu fluturi

 

Grădina este deschisă publicului din aprilie până în octombrie, de luni până duminică, de la 9:30 la 17:00, inclusiv în zilele de sărbătoare.

Preţul intrării este de 8 euro pentru un adult şi 5 euro pentru copiii sub 12 ani. Există şi tarife reduse pentru grupuri. Toate preţurile le găsiţi la ei pe site.

 

Pentru părinţii care locuiesc în Luxembourg sau în împrejurimi

Aveţi posibilitatea să-i organizaţi copilului aniversarea în acest cadru natural. Grupul trebuie să fie aibă între 5 şi 12 copii, care nu vor fi supravegheaţi de personalul grădinii. Cei interesaţi găsesc toate detaliile pe site.

 

Ştiaţi că … ?

Fluturii se hrănesc în special cu nectar. Unele specii aspiră fructe. Mâncarea lichidă le ajunge în corp prin trompa fină. Unele specii de noapte nu prezintă trompa pentru absorbţia mâncării. Ele digeră rezervele acumulate în faza de omidă. Fluturii au nevoie şi de minerale. Ei absorb mineralele rocilor vulcanice.

fluturi exotici

 

Cred că vreţi să revin la oile mele şi să ştiţi dacă vizita a funcţionat în direcţia propusă de la bun început. Parţial! Antonia a fost extrem de încântată de fluturi şi ne-a surprins spunându-le perfect „papillons„. A făcut ochii mari când atât eu, cât şi tatăl ei am reuşit să ţinem în mână câte un fluture (s-au aşezat pe noi), să-l coborâm la nivelul ei şi să îl observe. Problema era că zburau repede şi voia şi ea să îi prindă. I-am spus că poate încerca să prindă muştele la fel. Sunt la fel ca fluturii: zboară, dar nu fac niciun rău. A fost exrem de fascinată de albine. Stupul era aşezat într-o vitrină astfel încât le putea observa în voie. Aveau un canal prin care comunicau cu o parte exterioară despre care nu vă pot spune prea multe pentru că nu am văzut-o.

 

gradina cu fluturi

 

fluturi exotici

 

fluturi exotici

 

stup de albine

 

A trecut mai bine de o săptămână de la vizita noastră. Frica Antoniei s-a mai diminuat. În parc nu mai are reacţii violente, dar îmi arată nemulţumită când vede furnici sau muşte. În casă nu îi place deloc să vadă vreo muscă, dar nu mai începe să tremure şi să ţipe. În schimb, în maşină este altă poveste. Acolo se lasă cu mulţi decibeli dacă vede vreo mică zburătoare. Până la urmă, vizita aceasta a fost atât în beneficiul ei, cât şi în al nostru. Toate metodele sunt bune pentru a-ţi ajuta copilul şi dacă se lasă şi cu zâmbete şi relaxare, atunci e şi mai bine.

 

fluturi exotici

 

19688345_1599861636712662_1780467982_o

 

19688433_1599861663379326_2114749038_o

 

19688623_1599861850045974_327389493_o

 

19747777_1599861666712659_1947903903_o

 

19747853_1599861660045993_2036031185_o

 

Puteţi vedea case/grădini cu fluturi în mai multe ţări europene. Sper ca această listă să fie completă. Cel mai mare parc cu fluturi este în Benalmadena, în Spania. O casă cu fluturi exotici găsiţi şi în România, la Praid.

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

2 Comments on Cum ne-am ajutat copilul să îşi depăşească frica în grădina cu fluturi

  1. Oooo, cât e de frumos locul acesta! Mult mi-aș dori să-l vizitez vreodată!
    Apropos de frici, prunca mea a avut, pe la vreo trei ani, o întâlnire cu un paianjen. Între țipetele ei, am încercat s-o păcălesc: „Hei, poate era păr de-al meu pe jos!”. La care ea, mititica: „Doar dacă părul tău avea picioare!!!!!”. A fost un moment atât de hazliu, în ciuda fricii, c-a rămas în albumul amintrilor noastre funny și de suflet! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *