mama si fiica

Mă uit la ea şi nu-mi vine să cred cum a trecut timpul … prea repede. Şi îmi e teamă că vor zbura anii. Mă întreb dacă îi ofer toate mijloacele de care are nevoie pentru a creşte frumos. Habar n-am! Cred! Sper! Ştiu doar că fac tot ceea ce pot eu mai bine pentru ca fata mea să fie femeia hotărâtă, empatică, independentă, cu încredere în sine, cu principii şi valori, de mâine. În toată călătoria asta de femeie în devenire, mă simt şi vreau să-i fiu pilon de sprijin, ghid, povăţuitor şi toate celelalte personaje pe care viaţa îmi impune să le interpretez. Poate sună a actorie, dar e vorba de datorie. Şi nu-i învăţată! Se naşte odată cu copilul. Azi n-o ai şi mâine îţi curge prin vene.

Rândurile de mai jos îi sunt adresate ei, scrise cu gândul la ea. Sunt câteva gânduri care nu-mi dădeau pace la ceas târziu de seară.

Frumuseţea adevărată nu este aceea pe care o dictează societatea 

Poţi să ai „ambalajul” perfect, 90-60-90, ochi albaştri, ten impecabil, să fii o fashionistă nemaipomenită dacă sufletul îţi e gol şi ochii nu au strălucire. Adevărata frumuseţe izvorăşte din suflet. Nu-i un clişeu! Modelează-ţi sufletul înainte de a-ţi vopsi părul. Caută în interiorul tău ceea ce este mai bun înainte de a scotoci după rujul din poşetă. Să nu cazi în capcana idealului dictat de societate. Iubeşte-te aşa cum eşti! Fumuseţea vine în toate formele şi mărimile. Îngrijeşte-te de minte, de suflet şi de corp. Bineînţeles că am să te încurajez să ai grijă şi de aspectul fizic şi-am să te însoţesc cu mândrie la o mani-pedi, dar, totuşi, înainte de haine, plănuiesc să „shoppinguim” nişte cărţi, înainte de o noapte în club vreau să te duc să facem un bine cuiva.

Nu pune preţ pe tine în funcţie de atenţia unui bărbat

Vei întoarce capete cu siguranţă … chiar şi atunci când nu îţi vei dori acest lucru, însă nu privirea unui bărbat asupra ta trebuie să te facă să te simţi frumoasă, apreciată şi puternică. Nimeni nu îţi poate confirma sau infirma că eşti frumoasă. E lucrul pe care trebuie să-l ştii înainte de a primi acea privire. Nu atenţia unui bărbat îţi determină calităţile. Tu trebuie să ştii cine şi ce eşti! Şi nu eşti şi nu vei fi un bun de consum.

Urmează-ţi visele 

Şi ce dacă o să o dai în bară? Şi ce dacă ai vise multe, înalte şi perspective care par de neatins? Până nu încerci, nu lupţi, nu cazi, nu te ridici, n-ai cum să înveţi. Alege riscul înaintea siguranţei. Crede în tine şi ţine minte că nimeni nu-i perfect. Şi ce dacă greşeşti? Învaţă din greşeala pe care ai făcut-o, asumă-ţi responsabilitatea şi mergi mai departe. Visele trebuie să-ţi fie inepuizabile!

Emoţiile, trăirile şi sentimentele te ajută să creşti

Ai nevoie să plângi? Fă-o! Vrei să râzi cu toată pofta? Nu-ţi pune frâne! Explodezi ca un vulcan? Been there, done that. Indiferent de ce simţi, voi fi mereu aici pentru tine. Nu lăsa niciun  sentiment, emoţie, trăire să treacă fără să fie desluşită. Toate sunt normale! Le ai pentru că eşti om. Exprimă-le! Nu reacţionezi la fel ca x sau y? Nu ai cum. Tu eşti unică!

Dăruieşte fără să aştepţi nimic în schimb

Nu face din acţiunile tale o monedă de schimb. Fă-le aşa cum simţi, dar nu aştepta laude şi mulţumiri pentru fiecare dintre ele. Ai să vezi că primul chip pe care-l vei face fericit, fiecare „mulţumesc” primit uneori ca recompensă te vor umple de energie, de putere şi de imbolduri care să te îndrume să faci şi mai mult bine. Bucură-te că poţi să-l faci!

Fii tu indiferent de situaţie

Niciodată nu vei construi o relaţie sănătoasă, sinceră, fie ea de prietenie sau de iubire, dacă vei avea măşti. Fii tu, dar nu te aştepta ca toţi cei din jur să te placă. Să nu îţi fie frică şi nici să nu fii prea ocupată să fii deschisă, autentică. Lasă măştile, dar păstrează o oarecare distanţă. Fii tu, dar nu-ţi oferi încrederea şi sufletul pe tavă.

Tu eşti (aproape) singura constantă din viaţa ta

Vei avea momente bune şi altele mai puţin bune. În unele te vei simţi stăpâna lumii, iar în altele îţi vei dori să fugi de/în lume. Unii oameni pe care-i porţi cu drag în suflet te vor dezamăgi, alţii te vor impresiona. Banii vor veni şi vor pleca. Noi, părinţii tăi, nu suntem nemuritori. Nimic în viaţa asta nu e garantat şi tot ceea ce cunoşti se poate schimba într-o clipită. Indiferent de greutăţi sau de bunăstare, tu eşti propria-ţi constantă. Tu cazi, tu trebuie să te ridici.

Şi ar mai fi una, cea mai importantă, pe care vei putea conta întotdeauna: iubirea noastră, a mea şi a tatălui tău. Iubirea pe care o avem pentru tine nu ţi-o poate lua nimeni. Ea nu se modifică, nu creşte, nu scade, nu moare.

despre iubire

Atât cât viaţa ne permite, eu voi fi aici să te ascult, să te sprijin, să te ajut, să plâng, să mă bucur alături de tine, să te iubesc aşa cum numai o mamă o poate face. Mereu am să încerc să ţin pasul cu vremea şi să fiu cea mai perfectă mamă imperfectă. Sunt atât de multe lucruri pe care aş vrea să ţi le iau din cale, să te protejez, să le înfrunt eu în locul tău, dar nu ar fi corect. Tu trebuie să ai propriile tale alegeri şi experienţe, fie ele mai mult sau mai puţin bune. Am dreptul să te ghidez, să îţi ofer exemple, dar tu eşti la cârma vieţii tale. Tu hotărăşti ce fel de femeie vrei să fii! Să păşeşti cu încredere indiferent de drumul pe care îl apuci. Să nu-ţi fie frică de eşec. El face parte din viaţă. Continuă să mergi, nu te opri. Indiferent de situaţie ţine minte că noi (şi nu numai noi), eu şi tatăl tău, te iubim nespus şi nimeni nu-ţi vrea mai mult bine decât noi. Uneori ai să ne urăşti şi e normal. Vom lua decizii pe care poate n-ai să le înţelegi. Poate uneori vom fi nervoşi, dar asta nu schimbă iubirea noastră pentru tine. Să ştii că nici noi nu suntem perfecţi, dar ne vom recunoaşte greşelile şi îţi vom cere iertare atunci când va fi cazul. Părinţii nu sunt nici zei şi nici vreo autoritate supremă. Sunt oameni. În trioul nostru perfect vor fi momente imperfecte, dar suntem toţi trei împreună, la bine şi la greu. Noi suntem profesorii tăi şi tu al nostru. Fiecare avem câte ceva de învăţat de la celălalt.

De la mama la fiica

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Pentru un plus de inspiraţie, încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Surse foto: Pinterest.

2 Comments on Ce vreau să ştie fata mea, femeia de mâine

  1. Fetita mea o sa stie de blogul tau cand o sa creasca, asa cum stiu eu acum. Gandurile tale sunt si gandurile mele, doar ca tu stii atat de frumos sa le pui pe hartie si sa ramana pentru eternitate. Iti doresc ca si nepotii tai si ai mei sa le citeasca cu interes. La multi ani !!!

    • M-ai emotionat! Iti multumesc pt cuvintele astea frumoase! Sa stii ca am avut cateva ezitari inainte sa-l postez. Nu eram sigura daca am reusit sa exprim ceea ce imi doream de fapt. Feedback-urile arata ca am gasit cuvintele potrivite ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *