taxa pe deranj

 

Aţi plătit vreodată taxă pentru deranj? Eu da. Mi s-a întâmplat de vreo 2-3 ori. Să vă explic. În Luxembourg, dacă mergi la farmacie după ora 19:00, plăteşti o taxă pentru deranj. Adică, plăteşti pentru că deranjezi farmacista să te servească în timpul orelor de muncă. Îmi veţi spune că n-are noimă ce zic. Ştiu! De fapt, în Luxembourg nu există farmacii care să funcţioneze nonstop, ci există un sistem de gardă. Fiecărei farmacii din oraş îi vine rândul să facă garda, deci să fie deschisă şi peste noapte. Însă, în programul de muncă, în intervalul orar 19:00-22:00 se percepe o taxă pentru deranj, perfect legală, înscrisă pe bonul de casă (vedeţi în poza de mai jos). Această taxă nu o menţionează nimeni verbal sau în scris pe vreun perete (sau nu am văzut-o), ci te trezeşti cu ea pe bon vrei nu vrei.

 

taxa pentru deranj

 

Sâmbătă seara, după isprava copilului şi vizita la spital, a trebuit să mergem la farmacie pentru a cumpăra Nurofen. Doctoriţa ne-a recomandat să îi administrăm vreo două zile încât să îi reducă inflamaţia. După servirea cu viteza de melc turbat a farmacistei, nu că aş avea o problemă cu oamenii lenţi, doar că la mine toate sunt pe repede înainte şi mi greu să încetinesc ritmul, mă uitam ca mâţa în calendar la bonul de casă. Soţul mi-a reamintit de taxa care se plăteşte pentru deranj, care mie, fie vorba între noi, mi se pare absurdă. Adică, medicamentul m-a costat 1,74 euro, preţ redus prin asigurarea medicală, şi pe taxă am plătit 5,78 euro. Aceeaşi taxă se plăteşte în zilele de duminică ori de sărbătoare în intervalul 8:00-19:00. Pe timp de noapte, între 22:00 şi 8:00 dimineaţa, taxa creşte la 12,71 euro. Totul e scris negru pe alb în lege. Nici măcar nu pricep de ce n-au pus o sumă rotundă. Practic, din câte înţeleg eu, orele suplimentare sau sporul de noapte al farmacistelor sunt plătite de cetăţeni direct prin cumpărarea medicamentelor sau a produselor din farmacie, nu de angajator sau de stat. Ideal ar fi ca muritorii de rând să ştie de ce au nevoie când merg seara la farmacie şi să nu facă două drumuri pentru că riscă să plătească taxa de două ori.

 

Ce să zic mai mult decât zice bonul? E de bine, e de rău o taxă pe deranj? Aţi plătit-o vreodată sau doar eu mă minunez de parcă cine ştie peste ce-aş fi dat? Aţi vedea-o aplicată în România?

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

Sursa foto (1): Pixabay

 

34 Comments on Aţi plătit vreodată taxă pentru deranj?

    • Nu te hazarda că nu ştiu ce procent din taxa respectivă intră în buzunarul farmaciştilor :). Nu se specifică exact ce destinaţie au banii respectivi.

    • Tocmai ce am aflat că se practică taxa de noapte şi în unele farmacii din România. Poate le-om vedea la ştirile de la ora 5.

    • Există multe alte aberaţii cu care sunt atât de obişnuită încât nici nu cred că i se pot părea cuiva anormale :)).

  1. Absurd. Păi dacă taxa respectivă nu se plătește pentru a acoperi sporul de noapte, atunci cui folosește? Se duce în bugetul farmaciei sau cel de stat?
    Cred că la noi nu ar ține veci.
    În alta ordine de idei, Nurofenul la 9 lei??? Pfff!!!

    • N-aş şti exact să îţi spun unde merg banii din taxa cu pricina. Se pare că şi în unele farmacii din România se practică taxa de noapte.
      Dacă te uiţi pe bon, de fapt preţul întreg al Nurofenului este 8,71 euro. Cam scump, nu? Dar e Luxembourg.

    • Asta zic şi eu. O taxă modică o pot înţelege, dar 5,78 euro în intervalul 19-22 şi peste 12 euro pe timp de noapte mi se pare cam mult.

  2. N-am stiut de asa ceva, dar nici nu ma mira lucrul asta. Am intalnit si eu multe lucruri ciudate in strainatate, dar care lor li se pareau absolut normale. Nu stiu cum ar fi la noi, daca s-ar aplica o asemenea taxa… Imi si imaginez pta Victoriei plina :))

    • Se pare că există şi în România farmacii care practică taxa de noapte (Dona, mai exact). Există multe alte aberaţii cu care sunt atât de obişnuită încât nici nu cred că i se pot părea cuiva anormale :)).

  3. E greu de comparat Luxembourg cu România.
    La câte taxe sunt la noi şi cum stă sistemul de sănătate, este corectă observația scrisă de Andreea-Carmen Radu:))

    • Cum zici, e greu de comparat, dar voiam o părere legată de practica în sine. Da, în România sistemul de sănătate nu-i nici pe departe cel mai bun, dar la nivel de taxe nici cu Luxembourg-ul nu mi ruşine :)).

  4. Cred ca taxa asta reduce numarul meficamentelor luate dupa ureche, fara prescriptie medicala. Voi ati vazut ce cozi sunt la noi la farmaciile deschise non-stop? Nu e normal ca toata lumea sa isi aminteasca brusc ca sufera de ceva, seara si dau fuga la farmacie fara sa consulte medicul.

    • Anca, nu se justifică pentru că aici nu se eliberează medicamente fără reţetă decât analgezice uşoare ori antitermice.

  5. Pentru asta nu a fost cazul, insa in Roma am platit taxa de stat la masa unui restaurant… care nu avea vreo priveliste deosebita… care nu era de x stele… care era gol, ca noi eram singurii clienti :))
    Nu pricepeam noi de unde sunt banii aia pe bon si am intrebat. Chelnerul dragut a tinut sa ne mentioneze ca nu are treaba cu bacsisul, ala e altceva 😛

    • Asta da! Eu nu ştiam, dar tocmai ce mi-a spus soţul că ştie de asemenea taxe în Veneţia sau pe coasta de Azur. Şeful lui a plătit în Veneţia 4 euro în plus pentru trupa care cânta :)). Aţi mai lăsat şi bacşiş :))?!

  6. În Cluj, jos am câteva farmacii. Una nonstop, restul cu program. În condițiile în care cea nonstop are preturi mult mai mari decât cea cu program normal, cred ca e modul lor de ” a-și plăti deranjul”. Ziua au aceleași preturi, deci își plătesc și ziua deranjul.
    Voi nu stați în Cluj?
    O, da….voi trebuie sa va gândiți bine dacă nu cumva va trebuie și o seringa pt ser, sa nu plătiți taxa de 2 ori. 😉

  7. Cat de tare! Cred ca face parte dintr-un sistem foarte bine pus la punct, de taxe, impozite, etc. Pentru noi e ciudat, da, dar pentru cetatenii luxemburghezi cred ca face parte din normal. Eu am suferit un soc in Belgia cand la ora 19.00 s-a inchis mall-ul si desi eram cu hainele la casa nu mi le-a mai marcat!

    • Sa stii ca si luxemburghezii au nemultumirile lor legate de sistem. Vei rade, dar mie sistemul de taxe si impozite mi se pare mai degraba haotic decat bine pus la punct :)). De exemplu, ni s-a tras impozit pe venit si din salar si am si platit cate 600€ trimestrial catre stat in caz ca nu au ei facute calculele in mod corect si raman descoperiti. Apoi ne-au rambursat :)).

  8. Taxa de noapte n-am platit, dar taxa de fata de masa la restaurant ce ziceti? Dap. Roma.
    Sau …taxa „de oras”, tot pe bonul fiscal de la restautant – Firenze.

    • Tu vorbeşti serios?! Pe asta n-am mai auzit-o! Detalii, te rog :)). Cum vine aia „taxă de oraş” pe bonul de la restaurant?!

  9. E normal că programul de noapte sa fie suprataxat, iar lucrătorii de noapte plătiți în plus, deoarece este un efort sustinut, pe care oricum nu îl poți face extrem de mult timp. Acum, depinde de fiecare cum se gestionează și cine plateste acei bani: statul, angajatorul, etc.

    • Da, sunt perfect de acord ca programul de noapte să fie suprataxat, însă veneam din România, țară cu mai multe farmacii cu program nonstop. Aici era una singură, farmacia de gardă, a cărei taxă de noapte o plăteam eu. Pentru mine, în viziunea mea, nu ar fi trebuit să fiu eu aia care plătește taxa de noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *