Bebe diversificare

In 2 noiembrie am inceput diversificarea, deci la 5 luni si 9 zile. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni , insa exista exceptii. Doar un pediatru competent poate recomanda inceperea diversificarii inainte de 6 luni (nu ca am hotarat noi, mama, bunica, etc.). Noi am fost o exceptie pentru ca Antonia nu ia in greutate cum ar trebui de cand s-a nascut. „Cum ar trebui” asta e relativ tinand cont ca majoritatea graficelor sunt facute in functie de copiii hraniti cu lapte praf. Oricum, la noi e evident ca lucrurile nu merg tocmai roz din punct de vedere al greutatii. Antonia s-a nascut cu 3670 gr si la 5 luni avea 5200 gr. Am cautat raspunsuri peste tot, insa despre acest aspect am sa va povestesc alta data. Nu mi-am facut foarte multe griji avand in vedere ca toti medicii care au vazut-o au considerat-o sanatoasa din punct de vedere clinic si in grafic, chiar si peste grafic, cand vine vorba de ceilalti parametrii de dezvoltare.

Printre toti medicii pe la care am fost, am dat de o doamna doctor pediatru cu competenta in alaptare, care consulta doar mame care alapteaza si au impresia ca ar avea o problema din punctul asta de vedere si copii bolnavi si/sau cu probleme de greutate. La recomandarea ei am hotarat sa incepem diversificarea inainte de 6 luni. In functie de recomandarile pediatrei si ale OMS, am tinut cont de urmatorii factori, care mi-au confirmat ca Antonia este pregatita:

  1. Isi tine capul foarte bine.
  2. Nu impinge lingurita afara cu limba.
  3. Nu sta in in fundulet, insa sta in pozitie verticala. Adesea am auzit ca se recomanda inceperea diversificarii doar cand bebe sta in fundulet fara sprijin. Sa nu uitam ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui: unul poate sta in fund la 6 luni si altul abia la 8. OMS spune ca de la 6 luni copilului nu-i mai ajung nutrietii din laptele matern si recomanda inceperea diversificarii, deci nu exista o regula general valabila pentru toti bebelusii.
  4. Este foarte interesata de ceea ce mananc/beau. S-au terminat vremurile in care puteam sa mananc cu ea in brate. Cand vede lingurita o insfaca bine si o baga in gura (nu ca nu ar baga si maini, picioare si tot ce apuca).

Sa nu grabim diversificarea fara un motiv intemeiat! 

 

Tortoise-Dont-Hurry-Be-Happy

Daca ramaneam pe ideile cu care am pornit „mamicia”, Antonia incepea cu solidele abia la 6 luni, insa, cum spuneam, cazul nostru este o exceptie. Din pacate, aud adesea mamici care considera (nu stiu in functie de ce anume) ca diversificarea poate incepe la 3-4 luni. Mai rau e ca sunt si pediatrii care recomanda acelasi lucru, insa fara un temei clar. Diversificarea precoce poate favoriza aparitia alergiilor, probleme digestive, diabet, obezitate, precum si functia renala poate avea de suferit. Mai exista si mamicile care sustin ca ele le-au dat copiilor si sunt bine, sanatosi sau ca si ele au mancat solide de la 3 luni si sunt perfect sanatoase. Repercursiunile se vad in timp, nu imediat, deci de ce ne-ar strica sa ne informam (sa apelam la mai multe surse!) si sa plecam urechea la ceea ce altii stiu mai bine decat noi?!

 

Cu ce alimente am inceput diversificarea?

skin-healthy-food

Se pare ca nu are importanta daca incepi cu fructele sau cu legumele. Se spune ca daca incepi cu fructele bebe va refuza legumele avand in vedere ca nu sunt la fel de dulci. Daca vorbim de un copil alaptat exclusiv ma indoiesc ca se aplica deoarece laptele matern este mai dulce decat orice fruct. Totusi, ca sa fiu sigura ca accepta solidele am inceput cu supa clara de legume (morcov, pastarnac si telina), iar dupa 2-3 zile am inceput sa-i pasez si legumele pana am obtinut un piure semilichid. Intr-un alt articol am sa va povestesc in detaliu (pe zile) ce legume am introdus si cum am procedat.

Am inceput sa diversificam masa de pranz. Imi doresc sa-i formez o rutina in privinta meselor solide asa ca tin cont de urmatoarele:

  1. Dupa primul somn din zi, Antonia primeste solide (intre 12:00 si 13:00). Daca refuza solidele, continuam ziua cu lapte la cerere si nu ii mai propun solidele intr-un alt moment al zilei. Inca nu a fost cazul sa le refuze.
  2. Nu este recomandat sa manance masa de solide daca ii este prea foame asa ca, daca este cazul, ii propun sanul inainte.
  3. Ii propun sanul si dupa ce mananca solidele (la recomandarea pediatrei) pentru ca scopul nu este scoaterea imediata a mesei de lapte. Este nevoie de rabdare si de timp!
  4. Nu ii propun apa deocamdata. I-ar umfla burtica degeaba. De sete bea laptic.
  5. Mancam mereu in acelasi loc: la masa. Nu avem nici muzica si nici televizor deschis in timpul mesei (nici in restul zilei) doar ca sa ii distraga atentia.

Eram foarte tentata sa optez pentru autodiversificare (BLW-Baby Led Weaning), insa mi-a taiat aripile pediatra. In plus, nu eram impacata cu alegerea pentru ca nu o simteam pe Antonia pregatita. Pediatra zicea ca ea nu recomanda autodiversificarea pana la 8-9 luni, deoarece copilul nu are reflexul sa mestece pana la varsta respectiva si va inghiti bucatile intregi, precizand ca bucatile pot sa ia si alte cai, care, in cele mai nefericite cazuri, vor necesita intubare, etc (detaliile sunt de prisos).  Va veni si vremea cand va fi pregatita sa gestioneze bucatile.

Nu merg pe principiul sa indop copilul. Daca astazi refuza un aliment poate il va accepta peste o saptamana. Daca astazi mananca 50 ml/gr poate maine va manca dublu si asa mai departe. Nici nu-mi propun sa ma grabesc si sa diversific toate mesele in 3 luni. OMS recomanda ca bebelusul sa aiba 2-3 mese pe zi pana la varsta de 8 luni.  Cum spuneam, este nevoie de timp si rabdare!

 

Voi cum ati procedat cu diversificarea?

Later edit: 

Cum am menţionat deja într-un alt articol, nu aş mai începe şi nu recomand să se înceapă diversificarea cu supe clare. Pe de altă parte, mă bucur că am ales diversificarea clasică şi am variat texturile încă de la început.

 

Surse foto: telegraph.co.uk; fightingparkinsonsdrugfree.com; mountainheartcares.com.

4 Comments on Am inceput diversificarea. De ce? Cum? Cu ce?

  1. Noi am ineput conform recomandarilor pediatrei noastre cu suc de mere si morcov si supa de legume exact ca la voi. Morcov pastarnac si patrunjel si apoi treptat, cate o leguma noua introdusa la 3 zile. Problema este ca ale mele (am gemene) nu prea mananca si intr-o luna mi-au luat abia 200gr in greutate. Uf..

    • Salut Adriana,

      Sincer, sucurile nu sunt ok si imi pare extrem de rau ca pediatrii inca fac asemenea recomandari. Eu as renunta la sucuri in favoarea piureurilor semilichide.
      Nu toti bebelusii sunt mancaciosi. Stiu ca e greu, insa nu iti pierde speranta. Legat de luarea in greutate, dupa 6 luni bebelusii nu mai iau la fel de mult in greutate. Important este ca iau in greutate si nu stagneaza/scad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *