De multe ori mă întreb dacă fac bine ceea fac şi dacă fac suficiente lucruri încât fetiţa mea să se dezvolte conform vârstei, armonios, cu iubire, cu atenţie, etc. Nu sunt genul de mamă care compară ce face x sau y copil. Mi-au trecut comparaţiile atunci când am înţeles că îmi fac rău dacă le mai fac. Aici mă refer la perioada când Antonia era bebe mic şi lua foarte puţin în greutate comparativ cu alţi bebeluşi care se pufoşeau de la o săptămână la alta. A mea a ţinut morţiş să rămână la categoria pană. Totuşi, de la o vreme, s-a hotărât să mă lase să mă bucur de un copil cu bulane şi obraji pufoşi.

Revenind la subiect, mi-am propus să fac câteva articole (unul nu-mi ajunge) despre cum ne ocupăm noi timpul în casă şi afară, ce jocuri şi jucării improvizăm, pe ce jocuri şi jucării dăm banii. Mai mult am să scriu despre ce activităţi avem în casă având în vedere că trăim într-o ţară unde clima nu-i tocmai baby friendly. Fiecare activitate sau jucărie am să o estimez din punct de vedere al costurilor, beneficiilor şi interesului (copilului). Voi încerca să pun multe poze încât să vă puteţi face o idee cât se poate de clară.

 

Parcul de joacă/cu activităţi

Preţ: aprox. 100-120€.

Beneficii: e spaţiul ei şi ştie asta, toate jucăriile îi sunt adunate într-un loc, lucru care mă scuteşte pe mine de treabă.

Interes/frecvenţă: îl folosim zilnic.

Jocuri, jucarii si activitati peste un an

 

L-aş fi numit loc de joacă, însă toată casa e terenul ei de joacă. Parcul are o uşă care se poate închide. Noi o ţinem deschisă. Antonia intră şi iese când vrea. Dacă vrea să se joace singură, ne închide uşa şi ne ceartă pe limba ei dacă vrem să-i invadăm teritoriul (cam devreme, nu!?). Curios este că rar îşi scoate (deocamdată) jucăriile de acolo. De obicei, noi intrăm în spaţiul ei să-i fim parteneri de joacă sau scoatem pe covor câteva jucării.

Parcul are şi un panou de activităţi cu un volan mobil care scoate sunete specifice diferitor mijloace de transport (maşină de pompieri, ambulanţă, vapor, avion, etc.), are elice care se învârt, un cilindru care sună şi se învârte, etc. Îi place să se joace „de-a condusul” şi, în special, când are şi „pasageri”. Suntem specialişti în sunete gen „vroum vroum” :)!  Până acum sunt extrem de mulţumită de investiţie.

 

Paie colorate

Preţ: vreo 3 euro + o sticlă de apă din plastic + o cutie cu capac (tot din plastic).

Beneficii: pentru motricitatea fină, îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi, dezvoltă vocabularul.

Interes/frecvenţă: este o activitate pe care o facem aproape zilnic. Mai nou, vede paiele şi cere să se joace cu ele. De când merge se serveşte singură pentru că îi sunt la îndemână.

M-am convins singură că paiele sunt foarte versatile şi pot ţine locul mai multor jucării. Ce a experimentat până acum:

  1. Scoate şi pune paiele în cilindru.
  2. Scoate şi pune paiele în sticlă. Uneori număr pe măsură ce le pune în sticlă, alteori menţionez culorile. Ne jucăm şi în 3 de când merge singură: tatăl ei ţine paiele, eu sticla şi ea face ture de la unul la altul.
  3. Scoate şi pune bucăţi de paie în cutie. La început zdrăngănea cutia, apoi a devenit interesată să le scoată şi să le bage în cutie. Acum începe să descopere cum se deschide capacul.
  4. Băgăm paiele unul în celălalt şi formăm un pai uriaş. Ne cere să-i „construim” paiul uriaş după ce încearcă şi nu reuşeşte (lucru normal la vârsta ei).

I-am arătat o singură dată ce să facă şi apoi am lăsat-o să se descurce singură. Gura sticlei fiind mai îngustă decât a cilindrului e mai greu să îi reuşească introducerea fiecărui pai. O încurajez întotdeauna să nu renunţe ?!

 

Activitati bebelusi peste un an

 

Activitati bebelusi

 

Baloane şi mingi colorate

Preţ: 3 euro.

Beneficii: îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi şi simţul echilibrului, dezvoltă vocabularul şi capacităţile senzoriale.

Interes/frecvenţă: aprox. de 2-3 ori pe săptămână.

De câte ori vrea zăpăceşte mingile şi baloanele. Pasăm mingea de la una la alta, trage baloanele de panglică, acestea o urmează şi eu îi spun culoarea care o urmăreşte :). Are baloane şi în maşină pe care le poate atinge, strânge, lovi, etc. La început era fascinată de sunetul pe care îl auzea când strângea balonul. Mai nou, am descoperit baloanele de săpun. Încercaţi-le! Distracţia e garantată!

 

Activitati bebelusi

 

Jucării de împins

Preţ: aprox. 45 de euro.

Beneficii:  pentru exersarea mersului, contribuie la dezvoltarea condiţiei fizice.

Interes/frecvenţă: foloseşte antemergătorul din ce în ce mai rar.

Am hotărât să îi luăm un antemergător după ce a început să meargă bine ţinându-se de diferite obiecte din casă. Am considerat că îi oferă o postură mai sănătoasă decât dacă am fi ţinut-o noi cu mâinile ridicate deasupra capului. Voia să se ridice, însă avea nevoie de un punct de sprijin pentru a păşi. După ce a început să folosească antemergătorul a mers relativ repede singură. Au atras-o luminile şi cântecele pe care le are. Încă îl foloseşte, dar mai mult îl butonează.

 

 

Antemergator

 

Dulapul/cutia/punguţa cu mărunţişuri

Preţ: am folosit ceea ce aveam prin casă.

Beneficii: dezvoltă limbajul şi capacităţile senzoriale, stimulează dexteritatea şi abilităţile motorii fine, îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi şi încurajează capacitatea de explorare.

Interes/frecvenţă: zilnic are ceva de scos şi de pus înapoi.

Iniţial, a avut un bol de bucătărie umplut cu diferite mărunţişuri. Pe la 9-10 luni scoatea obiectele şi nu reuşea (încă) să le pună la loc. Apoi, i-am pus texturi diferite (forme pentru brioşe din silicon, rola de la hârtia igienică, o cutie goală de Tic-Tac, o pereche de şosete, un bigudiu, o jucărie din cauciuc pe care o foloseşte când face baie, etc.) într-o pungă din plastic cu fermoar. Le scotea, le studia şi atât. Când a venit vremea să verifice ordinea din dulapuri, am încercat să îi explic că nu e voie în x sau y dulap pentru că se poate răni, lovi, etc., iar alternativa a fost să-i pun la dispoziţie un dulap pe care să-l poată explora în voie: cel din baie. Aici ţin scutecele, serul fiziologic, compresele sterile, jucăriile ei pentru baie, prosoapele ei mici, etc. Interesant este că nu au prea interesat-o scutecele sau prosoapele. Au fost interesante de scos şi de deschis cutiile în care mai găsea câte ceva. De câte ori dau drumul la apă în vană vine şi îşi aruncă jucăriile în cadă. Fără ele nu se face baie!

Acum pune toate lucrurile înapoi în dulap sau în pungă. Dacă nu o face singură, o ajut. Îi spun fiecărui lucru pe nume încât să îi dezvolt capacitatea de înţelegere. Sunt sigură că toate aceste cuvinte îi vor fi de folos în momentul în care va începe să vorbească.

 

Activitati bebelusi image

 

 

Până la urmă nu avem nevoie să dăm fuga la magazin pentru ca cel mic să aibă ocupaţie şi să-şi dezvolte abilităţile. Sunt foarte multe activităţi pe care le putem face cu cei mici şi le putem încropi jucării din nimicurile pe care le avem prin casă. Până reuşesc să scriu următorul articol legat de subiect, scrieţi-mi voi ce activităţi faceţi cu cei mici, ce jucării le născociţi.

 

 

 

Vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

2 Comments on Activităţi, jocuri şi jucării pentru copii peste un an (12-18 luni)

  1. Bună! Mi-a plăcut mult gărdulețul de la locul de joacă. Nu reușesc să găsesc nimic asemănător. Mă poți ajuta? Mulțimesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *