În primul articol v-am povestit şi v-am arătat câteva dintre activităţile şi jocurile pe care le facem, le avem şi cu ce contribuie acestea la dezvoltarea copilului. V-am promis o serie de articole pe acest subiect şi încerc să mă ţin de promisiune :).

 

Turnuri care se prăbuşesc

 

Preţ: aprox. 10€ sau ce aveţi prin casă.

Beneficii: îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi, încurajează munca în echipă (atunci când participă şi părinţii la construit), introduce noţiuni ştiinţifice (copilul explorează legile gravitaţiei şi descoperă diverse materiale – lemn, plastic, hârtie).

Interes/frecvenţă: îl folosim zilnic.

Jocul acesta este de la PlayGo. Într-o găleată are cilindrii din imagine şi câteva forme + un capac perforat pentru a introduce formele în găleată. Îmi place pentru că este un joc versatil: cilindrii pot fi folosiţi şi ca jucărie de îmbinat (am să scriu mai jos despre asta).

Probabil aţi observat deja că cei mici au o mare plăcere să lovească de pământ diferite lucruri, să dărâme sau să strice ceea ce li se construieşte fără a clădi la rândul lor. Se pare că încep să construiască după vârsta de 15 luni. Până atunci puteţi să le construiţi diferite structuri din nisip (Antonia adoră să se joace la groapa de nisip), din pahare/cutii de plastic sau de carton, etc. şi să îl încurajaţi să vă ajute. Antonia pune cam 3-4 cilindri unul peste celălalt, iar apoi se distrează dărâmându-i. Acelaşi lucru este valabil şi pentru jucăriile lego pe care le are.

jucarii si activitati copii 1 an

 

jucarii si activitati copii 1 an

 

 

Jucării care se îmbină

Preţ: aprox. 10€ sau ce aveţi prin casă.

Beneficii: îmbunătăţesc dexteritatea (separarea cilindrilor, de exemplu, ajută la dezvoltarea abilităţilor motorii fine), îmbunătăţesc coordonarea mână-ochi, copilul intră în contact cu primele noţiuni matematice (învaţă să aşeze cilindri în funcţie de mărime şi să îi îmbine), ajută la dezvoltarea limbajului.

Interes/frecvenţă: îl folosim zilnic.

Cilindrii aparţin aceluiaşi joc. Chiar şi-a meritat banii. Antonia mai are încă o jucărie de baie cu 3 cilindri (perforaţi) de îmbinat. Începeau să fie prea simpli pentru vârsta ei. Se estimează că abia în jurul vârstei de 2 ani un copil va reuşi să îmbine corect mai mulţi cilindri (ca cei din imagine). La această vârstă copilul are abilităţile motorii suficient de dezvoltate şi capacitatea de a înţelege că un cilindru mare nu poate fi introdus într-unul mic.

În timp ce Antonia îmbină cilindrii, eu îi număr şi le rostesc culorile.

Puteţi încerca să folosiţi pahare de plastic de diferite dimensiuni, cutii de carton, etc.

 

jucarii si activitati copii 1 an

 

La groapa de nisip

 

Preţ: -.

Beneficii: ajută la dezvoltarea senzorială (se familiarizează cu diferite texturi) şi introduce principii ştiinţifice (este mai fin şi mai cald la suprafaţă, mai rece, mai compact şi mai închis la culoare cel „săpat”, primeşte o textură diferită în contactul cu apa, etc.). Se consideră că nisipul are efect relaxant prin simplul contact cu acesta.

Interes/frecvenţă: zilnic vara şi de 1-2 ori de când s-a răcit vremea.

 

La groapa de nisip avem un întreg arsenal cu noi: lopăţică, greblă, găleată, forme, sită, etc. Când ajungem în parc merge aţă la groapa de nisip. Mai greu e să o conving să plecăm. Întotdeauna la groapa de nisip, şi nu numai, sunt partenerul ei de joacă: fac forme, nivelez, punem împreună nisip dintr-un recipient în altul, etc. Pe timp de vară eram amândouă pline, zilnic, până în dinţi de nisip. Am continuat să o las în nisip şi de când a venit frigul cu condiţia să nu fie umed.

Ştiaţi că psihologii folosesc nisipul în scopuri terapeutice pentru a stimula copiii să îşi exprime sentimentele prin joacă? În cazul terapiei jocului în nisip se recomandă o atitudine lipsită complet de autoritate, iar copilul trebuie să fie cel care conduce jocul. De fapt, acest mod de joacă ar trebui să fie valabil în toate activităţile pe care le practicăm cu cei mici. Ei trebuie să deţină controlul.

 

Nisip bebe

 

Micuţa cântăreaţă/dansatoare

 

Preţ: -.

Beneficii: îmbunătăţeşte dexteritatea, îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi, stimulează dezvoltarea urechii muzicale (se consideră că bebeluşii se nasc cu simţul ritmului, al muzicii, fapt pentru care sunt capabili să lovească obiectele cu mişcări ritmate de foarte mici), ajută la înţelegerea legăturii cauză-efect, contribuie la dezvoltarea socială (atunci când activităţile sunt în colectivitate), distracţia e garantată :).

Interes/frecvenţă: 3-4 ori/săptămână.

 

La creşă Antonia are activităţi muzicale: dansează cu toţii, au instrumente muzicale pe care le descoperă împreună cu o persoană specializată în domeniu, etc. Încerc să nu fac acasă aceleaşi activităţi pe care le face la creşă. Bineînţeles că şi acasă a bătut în castroane, în oale şi în sticle, însă nu foarte des. Acasă ne concentrăm pe dans :). Dansăm împreună încă de pe vremea când nu avea putere să îşi ţină capul. Acum am început să dansăm de mână, faţă în faţă încât să îmi poată copia mişcările (nu că aş fi eu vreo mare dansatoare). Cea mai mare distracţie este în maşină şi copy-paste-ul este asigurat :). Ce fac eu, face şi ea.

Dacă aveţi vecini de treabă, cel mic se poate bucura de sunetele pe care le scoate o sticla din plastic plină cu orez/fasole/cereale, o tobă de jucărie, nişte clopoţei sau oalele lovite de linguri de lemn.

 

Micuţa Picasso

 

Preţ: -.

Beneficii: ajută la dezvoltarea concentrării şi atenţiei, reprezintă un mod de exprimare a celui mic, contribuie la dezvoltarea socială (când activitatea este făcută în colectivitate), îi ajută pe cei mici din punct de vedere cognitiv şi intelectual, este un mod de relaxare, stimulează creativitatea.

Interes/frecvenţă: 1 dată/săptămână.

 

Este o activitate pe care nu o facem acasă din principiul amintit mai sus: evit să fac aceleaşi activităţi pe care le face la creşă. Cert este că adoră să picteze (se vede după zâmbetul din poza de mai jos). Educatoarele îi permit să o facă exact aşa cum vrea atâta timp cât se limitează din punct de vedere al spaţiului (pe foaie). Nu îi place să aibă ajutor. De exemplu, nu îi place să picteze cu degetul dacă educatoarea vrea să o îndrume.

Acasă puteţi să îi cumpăraţi celui mic toate cele trebuincioase pentru a picta în voie. Dacă nu vreţi să folosiţi acuarele (sunt unele speciale pentru copii), puteţi folosi doar apă. Puneţi o foaie de hârtie pe un prosop mare. Într-un bol puneţi apă şi lasaţi-l pe cel mic să-şi ude mâinile şi să lase urme pe foaie. Îi puteţi oferi şi un burete (mic).

Pictura bebelusi

Pictura bebelusi image

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Sursă info (de unde ştiu care activitate pentru ce este bună):

  • „Bebeluşul inteligent. 100 de jocuri pentru dezvoltarea rapidă a bebeluşului” – Simone Cave şi Dr. Caroline Fertleman, Editura Corint, 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *