Photo by Ben White on Unsplash

 

 

Frica de întuneric este una dintre cele mai comune frici ale copiilor. Poate să-i terifieze o umbră proiectată pe perete sau întunericul în sine. Copiii îşi scanează mediul în permanenţă, în cele mai mici detalii şi sunt atenţi la tot ceea ce văd şi aud. Întunericul îi împiedică să observe lucrurile aşa cum o fac atunci când este lumină. Imaginaţia joacă un rol determinant şi în acest caz. Când copilul vede o umbră sau aude un zgomot pe timp de noapte îşi poate imagina că provine de la un monstru ascuns sub pat ori că există un urs în cameră. 🙂

În ultima vreme, ne confruntăm şi noi cu această frică. Am povestit deja, pe blog, despre fricile copiilor cu vârste între 2 şi 5 ani, ce ne recomandă specialiştii să facem şi să nu facem şi cum îi putem ajuta pe cei mici să îşi depăşească fricile, în general. Până acum, nu am insistat prea mult în această privinţă. I-am pus întrebări de ce îi este frică, ce o sperie mai exact atunci când este întuneric. I-am pus nu una, ci două lămpi de veghe. Adoarme la ea în pat, în camera ei, cu unul dintre noi lângă ea, dar ştie că, dacă se trezeşte, uşile dormitoarelor sunt deschise şi poate veni oricând la noi în pat. Vine în fiecare seară şi îşi continuă somnul între noi. Am vrut să păstrăm rutina somnului la ea în cameră, dar şi să îi dăm siguranţă că suntem acolo, că este în siguranţă, că o protejăm.

Următorul pas a fost să caut cărţi care să o ajute să-şi depăşească frica. Poveştile îi ajută pe cei mici să îşi găsească modele de eroi actuali, să se identifice cu personajul principal, să-şi coreleze propria lume cu cea din carte, să îşi gestioneze emoţiile şi, implicit, să îşi depăşească fricile. Aici puteţi citi în detaliu de ce şi cum îi ajută poveştile pe cei mici.

Am scormonit internetul în căutarea cărţilor potrivite. Am căutat pe grupurile de profil recomandărilor altor părinţi, poveşti care să se axeze pe teama de întuneric şi au tot revenit câteva titluri. Vreau să le împărtăşesc cu voi în speranţa că vă vor fi de folos în cazul în care treceţi prin această etapă. Nu vă pot vorbi despre aceste cărţi din experienţă, pentru că nu le-am răsfoit. Acest articol se bazează pe experienţele altor părinţi. Bazându-mă pe recomandările lor, am comandat şi eu 2 cărţi. După ce le primesc, vă voi putea da mai multe detalii despre ele.

 

Cărţi recomandate

 

Bufniţa care se temea de întuneric de Jill Tomlinson

Această carte este printre cele 2 comandate. După ce a descoperit cartea „Ţup. Imposibil e doar un cuvânt”, Antonia a făcut o mică pasiune pentru bufniţe. Sunt sigură că personajul îi va fi pe plac.

În această poveste, Buf, un pui de bufniţă, se temea de întuneric. Îl considera urât. Mama îl sfătuieşte să iasă din cuib şi să vadă cu adevărat ce înseamnă întunericul, dacă este sau nu urât. Când îşi face curaj să vadă cum arată întunericul, Buf întâlneşte mai multe personaje şi trece printr-o serie de întâmplări hazlii. Descoperă cum arată cu adevărat întunericul şi ajunge la concluzia că un lucru trebuie să îl cunoşti înainte de a decide dacă este sau nu urât.

 

Nu mi-e frică de întuneric de Helena Harastova

Aceasta este cea de-a doua carte comandată. Promite să îi ajute pe cei mici să-şi depăşească frica de întuneric într-un mod original. Se pare că ar fi o carte cu clapete şi clapetele o fac pe Antonia tare curioasă, aşa că nu cred că voi da greş nici cu această carte. 🙂

 

Night Time de la editura Usborne

Când soarele apune, o altă lume se trezeşte. Cartea cuprinde imagini de noapte care le permite celor mici să descopere viaţa nocturnă a animalelor, oraşe care nu dorm niciodată şi secretele cerului pe timp de noapte. La aceeaşi editură, am mai găsit o carte asemănătoare, „Peep inside night time”. Este despre acelaşi subiect, o introducere a celor mici în lumea nocturnă, dar cu clapete.

 

Steaua de noapte bună de Jane Massey şi Amy Sparkes

Elizei îi este frică de întuneric şi uneori nu poate să adoarmă. Când din cer cade o stea, fetiţa descoperă că nopţile pot fi magice.

 

Întunericul de Lemony Snicket

 

Dacă aveţi alte recomandări de cărţi care i-ar putea ajuta pe cei mici să-şi depăşească fricile, m-aş bucura să-mi scrieţi despre ele mai jos, în comentarii.

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *