O vorbă pe care o ştim cu toţii spune aşa: „Când voi creşte mare, vreau să mă fac musafir„. În urmă cu vreo 8-10 ani, cred că mă vedeam mai degrabă musafir decât gazdă. Astăzi lucrurile stau invers. Îmi place să avem musafiri. Îmi place să primim oameni în casă, să gătesc pentru cei dragi. Nu ştiu dacă a fost vreodată un om care să-mi calce casă şi, aşa cum zice bunica, să nu-l omenesc, adică să nu-l pun la masă. Am gătit special pentru ocazie ori am pus în vârful mesei cam tot ce am avut prin frigider. Şi, Doamne, bine-mi cade!

 

Photo by Ali Inay on Unsplash

Zilele trecute trebuia să ne vedem cu nişte prieteni. Am stabilit ziua şi ea voia să ştie locul. Mie mi se părea clar ca lumina zilei că locul de întâlnire este la noi acasă. Ea era jenată că ultima dată au defilat orele pe nesimţite, că mi s-a culcat copilul mai târziu decât de obicei, că „m-am deranjat” să fac de mâncare. Or fi astea motive să nu ne mai vedem cu oamenii dragi? Eu zic că nu. Când timpul trece fără să-l contabilizăm, înseamnă că suntem într-o companie plăcută. Dacă mi se culcă copilul mai târziu decât de obicei, nu înseamnă că nu-i respect programul, ci că fac excepţii omeneşti. Prefer să fiu gazdă şi pentru că prefer ca cei mici să se joace în voie, să fie în largul lor. „Deranjul” cu gătitul nu-i deranj dacă asta simţi şi dacă asta îţi face plăcere. La fel de bine te poţi bucura de musafiri şi cu o pizza comandată ori cu un platou făcut în grabă cu chestii cumpărate de la magazin. Importantă este, zic eu, bucuria de a primi, de a te întâlni, de a rupe rutina, de a-ţi petrece timpul cu oamenii dragi sufletului tău.

Îmi place să am casa plină. Asta mă face şi să le fiu recunoscătoare celor care au inventat maşina de spălat vase şi aspiratorul. Poate că mi s-ar mai fi tăiat din elan dacă invenţiile lor nu existau. 🙂 Îmi place energia pe care o aduc cei care-mi deschid uşa casei, sentimentul cu care rămân după ce ei pleacă. Mă încarcă cu energie şi mă fac să fiu recunoscătoare că îi am. Mă credeţi sau nu, amenajarea apartamentul nostru este puţin gândită şi în funcţie de musafiri. Bucătăria va fi semi-deschisă pentru a nu pierde vreo vorbă din discuţiile noastre lungi ori, Doamne fereşte, din porţiile sănătoase de râs.

Voi ce preferaţi să fiţi? Gazdă sau musafir?

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *