În weekend-ul care a trecut, am fost nași pentru prima oară. Am botezat un băiețel minunat. După nunta noastră și botezul fetiței noastre, a fost evenimentul cel mai intens din punct de vedere al trăirilor şi al însemnătăţii. Nu cred că aș putea să îmi descriu sentimentele. Nu cred că sunt cuvinte care să le redea la exacta lor intensitate.

În ziua de azi, în mare parte, nășitul la cununie ori la botez este sinonim cu posibilitățile financiare: sunt aleși cei care dau mai mult, au o poziție socio-financiară mai înaltă. Un alt sinonim al botezului este obligația: “Mă duc, că n-am ce face/Trebuie să îl chem, pentru că … ”. Nășitul nu este despre bani ori despre vreo datorie de altă natură, ci despre suflet. Nu este despre o obligație şi nici o propunere care musai trebuie acceptată. Dacă privim nășitul din acest unghi, relația începe cu stângul. Asta pot să o zic atât din postura omului care și-a ales nașii de cununie și pe cei care i-au încreștinat copilul, cât și din postura nașei, titlu dobândit de curând. 

A fi naș înseamnă, pentru mine, bucurie și onoare, încredere, responsabilitate și binecuvântare. Când prietenii noștri ne-au propus să le botezăm copilul, am fost onorată că s-au gândit la noi, că ne consideră potriviți pentru acest rol. Pe de altă parte, am suferit când doi oameni minunați și-au dorit să le fim nași de cununie și, din motive independente de noi, nu am putut onora invitația. De asemenea, nășitul e o responsabilitate și o binecuvântare, pentru că eu îl văd un legământ pe viață. O relație naș-fin/părinții finului (în cazul botezului) în care oamenii nu rezonează ori pun bazele relației pe alte considerente decât cele sufletești, nu va funcționa, părerea mea. Biserica spune că relația naș-fin este una de rudenie spirituală. 

Ce trebuie să facă nașii? 

 

Înainte de a deveni nașă, m-am întrebat cum văd acest rol, dacă mi-l pot asuma sau nu. Vă zic și vouă care sunt principiile care definesc rolul nașilor, din punctul meu de vedere. 

▪️ să-și iubească sincer, dezinteresat și necondiționat finul/fina. 

▪️ să existe o preocupare constantă față de fin/fină, nu doar la zile de naștere și nu doar de ordin material. Așa cum petrecem timp cu copiii noștri, trebuie să existe timp și cu finii. Ar fi imposibil cu aceeași frecvență, însă timpul împreună este cel care construiește relațiile. 

▪️ să fie sprijin la bine și la greu, moral și/sau financiar, exact așa cum procedăm cu copiii noștri. 

Într-un mod ciudat poate, la mine nășitul nu are legătură exclusiv cu biserica. În general, eu disociez, parțial, biserica și preoțimea de credință și de Dumnezeu. De asemenea, cred că valorile și principiile sănătoase, nu trebuie să fie legate strâns de partea religioasă.

 

 

Aspectele de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă alegeţi naşii

 

Eu consider că cel mai important criteriu în alegerea naşilor este relaţia pe care o avem cu aceştia, indiferent dacă este vorba de naşii de cununie ori de naşii de botez ai copilului nostru. Ştiu că tradiţia spune ca naşii de botez să ne fie şi naşi de cununie, însă dacă relaţia cu aceştia este inexistentă, alegerea nu o văd a fi cea mai potrivită. Consider că naşii trebuie să fie apropiaţi de vârstă şi pe aceeaşi lungime de undă cu viitorii fini ori cu părinţii copilului care urmează să fie botezat. În cazul meu, finuţul meu este fiul celei mai bune prietene ale mele, al unui om special, cu care mă potrivesc mănuşă, de care mă leagă o prietenie de 15 ani.

În privinţa naşilor de cununie, noi am ales să avem 2 perechi, una din partea mea şi una din partea soţului, de ambele părţi existând o prietenie trainică. Între noi doi, înţelegerea a fost ca fiecare dintre noi să rezonăm cu perechea de naşi propusă de celălalt.

 

Pentru mine, acestea au fost aspectele cele mai importante atunci când ne-am ales naşii. Familia nu ne-a dat sugestii, aşa cum se întâmplă în unele cazuri, şi alegerile ne-au aparţinut în totalitate. Noi ne-am dorit ca naşii să fie pentru totdeauna şi nu doar în ziua evenimentului, aşa cum ne dorim şi noi la rândul nostru să fim pentru băieţelul pe care l-am botezat şi pentru posibilii viitori fini.

 

Voi cum v-aţi ales naşii? Aţi avut bucuria să fiţi şi voi naşi la rândul vostru?

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *