Photo by Adrian Motroc on Unsplash

 

Zilele trecute, am făcut această postare pe Facebook în care v-am spus cât sunt de recunoscătoare pentru comunitatea formată în jurul blogului şi că îmi doresc ca sentimentele mele de recunoştinţă şi respect să se simtă şi de partea cealaltă a ecranului. Tot în această postare, v-am rugat să-mi scrieţi despre ce subiecte v-ar plăcea să citiţi pe blog, indiferent de domeniul din care fac parte. Mi-aţi scris că unul dintre subiecte ar fi despre îngrijirea tenului. M-am conformat. 🙂 Staţi liniştiţi, că nu mă transform în blogger de beauty.

Adevărul este că şi anul trecut mi-aţi cerut să scriu despre acest subiect şi despre ce produse de make-up folosesc, dar am fost reticentă. Nici eu nu ştiu de ce. De fapt, secţiunea de pe blog care se numeşte „Pentru noi, fetele” pentru astfel de articole a fost gândită. În acest articol, vreau să vă povestesc cum îmi îngrijesc tenul, de ce aspecte ţin cont şi ce produse folosesc în momentul de faţă. Ţin să menţionez că acest articol nu a fost scris în colaborare cu niciun brand.

 

Principii după care mă ghidez în îngrijirea tenului

 

  • Tipul tenului – înainte de aplicarea oricărui produs sau tratament este important să ştim ce fel de ten avem, să folosim produse adaptate tenului şi vârstei. Eu am tenul normal, (uşor) sensibil, cu tendinţe de uscare în funcţie de sezon sau de mediu. Nu am avut niciodată probleme cu tenul şi mă consider o norocoasă din acest punct de vedere. Chiar dacă am un ten fără probleme, asta nu înseamnă că nu are nevoie de îngrijire.
  • Demachierea – când am început să folosesc primul meu produs cosmetic, rimelul, am primit şi prima lecţie importantă de îngrijire a tenului, de la mama. Aceasta a fost despre demachiere. Mi-a spus că indiferent de situaţie, demachierea este foarte importantă, o etapă pe care nu ar trebui să o omit sub nicio formă. Am fost un bun elev, zic eu, şi de când am început să mă machiez, nu cred că am sărit peste demachiere de mai mult de 5-6 ori.
  • Exfolierea – ne ajută să scăpăm de celulele moarte şi le ajută pe cele sănătoase să se dezvolte, elimină punctele negre şi împiedică formarea acneei. Având în vedere că tenul meu este destul de sensibil, nu îl exfoliez decât o dată la una-două săptămâni. Folosesc produse blânde, hidratante. Îmi exfoliez tenul seara sau în zilele în care nu ies din casă.
  • Hidratarea – este un pas obligatoriu pentru o piele sănătoasă. Hidratarea trebuie să fie atât din interior, cât şi din exterior. Ziua aplic o cremă de faţă lejeră, eventual şi un serum, iar seara aplic o cremă mai grasă. Pentru zona din jurul ochilor, folosesc o cremă specifică zonei.
  • Nu exagerez cu expunerea la soare – razele soarelui au numeroase beneficii, dar pot fi şi nocive, în special în intervalul orar 11:00-16:00. Primăvara, vara şi toamna, uneori chiar şi iarna, folosesc creme cu factor de protecţie. Pentru zonele în care am pete pigmentare, folosesc un factor de protecţie mare.

 

Photo by rawpixel on Unsplash

 

Produse pe care le folosesc pentru îngrijirea tenului

 

Chiar dacă timpul pentru mine este mai scurt de când am devenit mamă, am ritualurile mele de îngrijire, de 5 minute, pe care le respect în fiecare seară şi dimineaţă. Adaug 5-10 minute pentru mine când îmi exfoliez tenul şi îmi aplic o mască de faţă. Nu folosesc produse scumpe, dar încerc să mă axez pe produse calitative, care mi se potrivesc.

 

Pentru demachierea tenului folosesc produse dermato-cosmetice, de la La Roche Posay, un lapte demachiant pentru ten sensibil şi o apă micelară pentru piele sensibilă. Ambele le folosesc de mai bine de 3-4 ani. Am ochii sensibili şi acest lapte demachiant este singurul care nu îmi irită ochii. Aş adăuga şi că îmi place ambalajul. Are pompiţă şi mi se pare mai uşor de folosit decât alte produse pentru demachiat. Apa micelară o folosesc doar pentru faţă şi gât deşi este recomandată şi pentru zona ochilor. Îmi place, pentru că nu usucă deloc tenul.

Pe lângă aceste 2 produse, folosesc şi o spumă de curăţare calmantă pentru ten sensibil, de la Andalou. Dintre toate spumele încercate până acum, aceasta nu usucă absolut deloc tenul.

Dacă sunteţi în căutarea unui demachiant natural, am auzit că uleiul de cocos ar fi o variantă. Nu l-am încercat, aşa că nu vă pot da mai multe detalii. Personal, nu mă încântă ideea să folosesc ulei pe post de demachiant. Am o problemă cu texturile. 🙂

 

Pentru hidratarea tenului şi a pielii din jurul ochilor folosesc o gamă de produse de la Vichy, potrivită pentru toate tipurile de ten, fără parabeni, cu SPF 30. Folosesc crema de zi şi crema pentru ochi de vreun an de zile. O vreme am folosit şi serumul, dar nu mă împac cu textura lui. Dacă prindeţi crema de zi şi de ochi la set, la promoţie, preţul este chiar decent. Nu îmi plac texturile sub formă de gel. Nu mă întrebaţi de ce. Le tolerez, dar nu le prefer. Crema îmi place, pentru că are o textură cremoasă, fină şi intră repede în piele. Crema de noapte perfectă nu am găsit-o încă. Am testat câteva şi urmează să mă decid. Deocamdată, seara îmi hidratez tenul cu crema de zi. O alternez cu uleiul de migdale dulci.

De câteva săptămâni, am făcut o dermatită destul de urâtă pe pleopele superioare şi am încetat să mai folosesc crema de ochi. La recomandarea dermatologului, am înlocuit-o, pentru o vreme, cu o cremă dermato-cosmetică pentru pleoape iritate, anti-prurit, fără parfum şi fără parabeni.

 

Până acum, mi-am făcut un singur tratament cosmetic la salon. Ritualurile de îngrijire mi le fac acasă, inclusiv măştile de faţă şi exfolierea. Încerc să îmi exfoliez tenul la fiecare 2 săptămâni şi după fiecare exfoliere să îmi aplic o mască. Încă nu am găsit exfoliatul ideal pentru faţă, dar să ştiţi că mierea combinată cu zahăr brun îşi face excelent treaba. La un moment dat, am avut o mască cu citrice (nu reţin brandul) şi a fost excelentă. De atunci, am mai folosit câteva, dar nu am găsit niciuna care să o egaleze. Pe lângă măştile hidratante din comerţ, îmi fac unele cu ingrediente pe care le am în casă: miere, ou, banană, citrice, avocado, etc.

 

Voi cum vă îngrijiţi tenul? Care sunt aspectele de care ţineţi neapărat cont?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

2 Comments on Cum îmi îngrijesc tenul

  1. Buna,

    Intamplator ti-am gasit site-ul, cand cautam retete pentru copilasi micuti – fetita mea are 2 ani si nu stiu ce sa ii mai gatesc seara pentru ca refuza preparatele clasice, gatite rapid.

    Ti-am gasit articolul ref la ingrijirea tenului. Ai scris ca seara iti hidratezi tenul cu uleiul de migdale dulci. Observi vreo diferenta de cand il folosesti? Arata pielea mai bine?
    Folosesti vreun ser pentru ten? Un ser pentru riduri? Ce crema de ochi folosesti?

    Eu am tenul normal, spre sensibil: adica trebuie sa am grija ce fel de cosmetice folosesc. Daca sunt prea profesioniste – tenul se inroseste, pielea se decojeste..
    – Pentru demachiere folosesc apa micelara/lapte pentru curatare pentru pielea sensibila de la Bioderma Sensibio. Uleiul de cocos nu il folosesc pentru demachiere dar ajuta la vindecare, m-a ajutat cand am avut niste descuamari ale tenului.
    -Pentru hidratare folosesc Crema Bioderma Hydrabio pentru ten uscat sensibil si foarte uscat / Bioderma Hydrabio Perfecteur cu SPF30.
    Foarte bune sunt si cremele de fata de la Herbalife – doar cosmetice de la ei. Nu si produse pentru nutritie (nu folosesc si nu voi folosi). Preturile insa sunt cam maricele. Pentru hidratare doar de acestea am fost multumita.
    – Pentru exfoliere folosesc bicarbonat cu ulei de cocos, de obicei 1 data pe sapt.
    – ca masti folosesc masca de argila de la herbalife sau pudră de Argilă pentru Tratamente Cosmetice.
    La tratamente am mers si merg doar unde stiu ca este ok cosmeticiana, 1 data sau de 2 ori pe an: microdermoabraziune+hidratare, mezoterapie, ultrasunete.

    • Salut!

      Articolul e scris in urmă cu 2 ani și jumătate. De atunci și până acum rutina mea s-a modificat destul de mult. Uleiul de migdale dulci nu-l mai folosesc de multă vreme. Nu pot să spun că am văzut vreo schimbare notabilă în perioada în care l-am folosit.
      Tenul meu este tot normal spre sensibil. Acum le folosesc pe următoarele:
      – ser cu vitamina C de la Kiehl’s
      – crema de fata/crema de ochi de la Dr. Irena Eris si Filorga (le alternez)
      – exfoliere – The Ordinary – AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution
      – suplimentez cu SPF tip spray de la La Roche Posay/Garnier cand este cazul
      – mezoterapie am incercat si eu. Nu merg des la tratamente cosmetice, dar as vrea sa imi fac un obicei in acest sens.

      Daca ai cont de Instagram, acolo am postat mai multe despre rutina de ingrijire din ultima vreme si cum s-a modificat ea de-a lungul timpului (flavia_hiriscau)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *