Photo by Ksenia Makagonova on Unsplash

 

 

Zilele acestea, am auzit o persoană publică, femeie, spunând că merge la cumpărături nemachiată, îmbrăcată ca o mamă. Alta era criticată că ar avea îmbrăcămintea nepotrivită pentru o mamă. Şi, inevitabil, m-am întrebat: cum merge îmbrăcată o mamă la cumpărături? Cum ar trebui ea să arate? Odată ce devenim mame, există un cod vestimentar care vine la pachet cu statutul acesta?

Îmi dau seama că, de-a lungul timpului, au apărut diverse clişee în jurul statului de mamă. Când spui „mamă”, oamenii te asociază cu diverse figuri, reguli, obiceiuri şi nu tocmai cu cele mai pozitive sau nu întotdeauna cu cele cu care simţi că te identifici. Mi se pare că societatea le-a creat mamelor un profil comun şi percepţia asta colectivă bagă oarecum toate mamele în aceeaşi oală, indiferent de personalitatea, preocupările sau aspiraţiile lor. Ne place sau nu să recunoaştem, dar mentalitatea noastră colectivă nu este una dintre cele mai moderne şi nici tocmai blândă cu mamele. Când devii mamă, parcă trebuie şi să dai naştere unui set generos de abilităţi.

În ochii societăţii româneşti (şi nu numai), dacă eşti mamă, arăţi cam aşa:

  • nemachiată, cu cearcăne şi pungi sub ochi.
  • cu părul vâlvoi.
  • cu manichiura nefăcută.
  • porţi doar haine şi pantofi sport, iar restul garderobei tale este insipidă.
  • miroşi a mâncare ori a orice alt lucru care este în legătură directă cu copilul numai a parfum nu.
  • corpul tău a rămas cu kilogramele dobândite în timpul sarcinii.
  • nu mergi şi nici nu vrei să mergi nicăieri, că trebuie să stai cu copilul.

 

Aceeaşi societate consideră că unele lucruri nu sunt deloc demne de o mamă sau că o femeie cu acest statut nu ar trebui să aibă timp pentru ele. Atenţia femeii ar trebui concentrată exclusiv pe copil. Din categoria de lucruri mai puţin demne:

  • blugii rupţi, rochiile mulate, tocurile cui, decolteurile.
  • machiajul ca parte din rutina zilnică.
  • parfumurile fine aplicate după duş (da, mamele nu sunt nişte nespălate).
  • părul pieptănat.
  • corpul sănătos.
  • manichiura îngrijită şi/sau unghiile lăcuite.
  • ieşirile în club sau la restaurant.

 

Gura satului e greu de astupat şi minţile diverse, înguste în mare parte, sunt greu de mulţumit. De fapt, nimeni n-ar trebui să-şi facă un scop din asta, din mulţumirea celorlalţi. Maternitatea ne schimbă, dar de ce, în multe cazuri, schimbarea se întâmplă să fie asociată cu ceva negativ? Mamele sunt femei înainte de toate. Noul statut nu le face să fie mai puţin femei şi nici nu le erodează abilităţile pe care le aveau înainte de naştere. Au dorinţe, tabieturi, aspiraţii şi pasiuni. Este absolut în regulă să le aibă, să şi le dorească, să-şi îndeplinească visurile şi să-şi exerseze pasiunile. Nimic din toate astea nu le face mai puţin mame. Aici am scris despre mine, din această perspectivă, a femeii înainte de a fi mamă.

 

 

Trăim într-o lume în care mamele au pe umeri mai multe presiuni ca niciodată. Ele trebuie să aibă un loc de muncă, să ţină casa, să gătească sănătos, să spele, să calce, să crească viitori adulţi fericiţi şi independenţi şi toate acestea în timp ce rămân ele însele, în timp ce-şi hrănesc spiritul şi mintea pentru ca ele, ca indivizi, să fie în echilibru, fericite şi împlinite, cu zâmbetul pe buze. Cam acestea sunt aşteptările pe care cei din jur le au de la mame. Puţine? Deloc. Uşor de realizat? Nici pe departe. Pe parcursul unei zile, nu există suficient timp pentru ca un om să poată realiza toate aceste aşteptări pe care societatea le are de la mame. Da, se spune că mamele au super puteri, dar să ştiţi de la mine că nu au posibilitatea să lungească zilele şi nici să acţioneze aşa cum o fac roboţii. Sunt oameni înainte de a fi femei, înainte de a fi mame.

 

Ce îţi rămâne de făcut, dragă mamă? 

 

♠ Să te iubeşti mai mult – Avem grijă de cei din jur, dar iubirea şi grija faţă de propria persoană trebuie să fie şi ele prioritare. Dacă nu avem grijă de propria persoană, nu vom face decât să acumulăm frustrări şi nemulţumiri care, în cele din urmă, ne vor duce la colaps. Şi de acolo, din prăpastie, nu vom mai putea avea grijă de ceilalţi şi de niciuna dintre activităţile zilnice. Să ne oprim şi să ne încărcăm bateriile. Ai grijă de tine pentru a putea avea grijă de ceilalţi.

♠ Să nu te mai compari – Nu suntem toate la fel şi, odată ce am născut, nu înseamnă că am dat naştere şi unui set complex de abilităţi. Suntem diferite. Fiecare dintre noi avem acel ceva la care ne pricepem mai bine. Nu le putem avea pe toate şi nu trebuie să fim experte în toate domeniile. Dacă ne-am seta acest obiectiv, nu ar fi unul realist. A fi cea mai bună variantă a ta nu înseamnă a fi bună la toate. Te va duce la burnout. Fii blândă cu tine, recunoaşte-ţi punctele tari şi pe cele slabe şi apreciază calităţile celor din jur. Trebuie să învăţăm să ne preţuim pentru ceea ce suntem.

♠ Să îl modelezi pe „trebuie” – Câte sarcini ai într-o zi? Oare nu sunt prea multe? Toate sunt pe lista cu „trebuie”? Şi ce ar fi dacă ai face o listă mai scurtă, una cu priorităţi? Restul lucrurilor de pe lista cu „trebuie” pot fi făcute şi mâine ori pot fi delegate. Nu-ţi pune pe umeri presiuni suplimentare. Nimeni nu-ţi va ridica statuie. Învaţă să prioritizezi.

♠ Să respecţi mama de lângă tine – Mamele să respecte alte mame, să facă echipă, să fie empatice, să dea un sfat din suflet (dacă li se cere), o încurajare, o îmbrăţişare. Să criticăm mai puţin şi să încercăm să înţelegem mai mult. Să nu mai punem etichete. Să ţinem cont de faptul că fiecare om are o poveste şi ceea ce se vede în exterior nu reflectă întotdeauna ce este în interior.

 

 

Aţi simţit vreodată că sunteţi privite diferit de când sunteţi mame, considerate mai puţin capabile? Aţi simţit vreodată că, odată cu acest statut, trebuie să atingeţi un anume standard?

 

La început de an, îmi doresc să vă transmit gândurile mele cele mai bune: să fiţi blânde cu voi, să trăiţi cu sens, să vă luaţi din spate bagajul cu vină şi să vă scuturaţi presiunile de umeri. Voi ce le-aţi ura mamelor? 🙂

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *