O bătrână cu ochii vineți vrea să-și lase casa și să locuiască într-un azil. Liniștea bătrâneții nu o găsește sub acoperișul pe care-l împarte cu fiica și cu ginerele. Cel din urmă, alcoolic ori sub influența altor substanțe,  îi aplică corecții fizice în loc să-i mângâie părul alb.

O mamă s-a sinucis împreună cu cei 3 copii. Toată lumea o judecă, dar nimeni nu pare să înțeleagă că femeia avea nevoie de ajutor să traverseze o perioadă neagră, să vadă o luminiță la capătul tunelului în care se afunda.

De când scriu aceste rânduri, vreo 4-5 femei au luat măcar o palmă de la partener. În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de cel care ar trebui să o acopere cu sărutări, nu cu lovituri.

În ultimele 5 zile minim un copil a fost diagnosticat cu o boală gravă, altul a fost abandonat ori măcar unul a fost bătut de cei care l-au adus pe lume.

În Barcelona au murit oameni zilele trecute și alții au fost răniți într-un nou atac terorist.

În Franța un copil este racolat să vândă droguri la scara blocului. Un altul, puţin trecut de vârsta majoratului, îi fură portofelul unui domn pe care-l blochează în trafic și-l lasă în mijlocul străzii mai mult mort decât viu.

Probabil au mai explodat câteva bombe în Siria și în Irak. Cel mai probabil au murit vreo câțiva oameni.

Undeva în Africa măcar vreo 5 fetițe își doresc să meargă la școală, însă nu au cum, nu au unde.

Măcar o crimă de onoare a fost comisă într-o țară arabă în care bărbații păstrează tradiții din Evul Mediu, în care nimic nu e mai presus de onoare, nici măcar viața unui om.

Undeva în Mexic cartelurile de droguri se luptă pentru supremație, calcă în picioare cadavre, la propriu, sugrumă nevinovați ori execută un membru slab al găștii.

Da, toate astea se întâmplă în lumea în care trăim. Mi-aș dori să fie posibile scenarii de film, însă, adesea, viața bate filmul. Nu putem schimba lumea. Nu putem reduce considerabil statistici de pe azi pe mâine. Nu putem opri un pumn care lovește.  Nu putem vindeca boli. Nu putem opri teroriștii şi morţile unor oameni nevinovați. Nu putem opri traficul de droguri. Dar putem face un bine în comunitatea noastră: în familia noastră, în blocul în care locuim, în cartier, în zonă, în oraș.

 

Nu trece pe lângă vecina care locuiește la 4 și urcă scările cu 2 plase încărcate. Ajut-o! Îți ia 5 minute din timpul tău și câștigi un zâmbet și-un gând bun.

Tânărul din fața ta a aruncat o hârtie pe jos. Nu-i treaba ta să îi aduni gunoaiele, dar ce te costă să te apleci și să arunci hârtia la gunoi? Nimic! Îți ajuți orașul cu un gunoi în minus și devii un bun exemplu pentru ceilalți trecători.

Bunica ta îți face toate dulcețurile și-ți pune murăturile în fiecare an. Tu n-ai timp. Muncești. Și dacă anul ăsta ți-ai lua o zi liberă și a-i ajuta-o? S-ar bucura să te aibă pe tine, nu neapărat de ajutor.

Știi, sunt atâția copiii în spitale și în tot felul de centre, care au nevoie de un zâmbet, de o poveste, de 30 de minute de joacă. Poate îți găsești timp într-un weekend.

Nu ai nevoie de perechea de pantofi pe care vrei să ți-o iei. Ți-o dorești. Dar știi câţi copii au nevoie de o pereche de pantofi pentru că-și doresc să meargă la școală?

Băiatul vecinei e praf la mate. Tu ai fost olimpic. Poate reușești să-l ajuți să vadă cifrele altfel.

Nu o înjura pe tipa care a intrat în intersecție fără să se asigure. Poate are o zi proastă. Bucură-te că ai fost tu pe fază şi nu s-a întâmplat nimic grav. În fond şi la urma urmei, pe cine ajută înjurăturile?

Nu te supăra pe soțul tău că a uitat să cumpere pâine, deși i-ai spus de 3 ori. Oricui i se întâmplă să uite. Soțul meu asta-mi zice de fiecare dată când vine de la cumpărături și uită câte ceva de pe listă. Găsiți o soluție în loc să vă irosiți energia pe reproşuri.

Propune-ţi ca astăzi să ieși din casă zâmbind. Știi că zâmbetul e molipsitor? Poate zâmbetul tău stârnește alte 2-3 zâmbete. Poate îi face cuiva ziua mai frumoasă.

 

 

Lumea ar fi un loc mai bun dacă fiecare dintre noi am face câte ceva pentru cel de lângă noi, pentru comunitate. Acel ceva nu se rezumă doar la bani. Poți face un bine cuiva și fără bani. Trebuie doar să vrei şi să renunţi la puţin din timpul tău.

 

Care-i binele pe care l-ai făcut astăzi?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram 

 

Sursa foto: Pexels

Un comentariu on Care este binele pe care l-ai făcut astăzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *