Mâncarea gătită reprezintă peste 90% din mesele noastre. Așadar, gătitul îmi ocupă o bună parte din timp și trebuie să găsesc soluții pentru a fi cât mai eficientă. Am câteva rețete simple și rapide pe care le pregătesc destul de des, care mă scot din încurcătură când am puțin timp de alocat gătitului. Una dintre aceste rețete este supa cremă de linte roșie cu cartof dulce, una dintre mâncărurile preferate ale Antoniei. Uneori, îi adaug ghimbir pentru un plus de gust. Alteori, omit ghimbirul și adaug rădăcinoase. Nu urmez fix aceeași rețetă de fiecare dată.
De fiecare dată (fără excepție), pregătesc această supă cremă la multicooker. Salvez timp, iar efortul pe care îl am de depus este minim. Pentru mine, multicooker-ul de la Crock-Pot este oala magică salvatoare (și nu exagerez deloc când spun asta). Această supă o pot pregăti inclusiv dimineața, înainte ca Antonia să meargă la școală, și să i-o pun la pachet, pentru masa de prânz, în cutie izotermă. O servește cu crutoane ori cu crackerși.
Această supă cremă de linte este gustoasă, aromată și nutritivă. Ingredientele folosite nu le-am ales în mod întâmplător:
- Lintea roșie este bogată în proteine, fibre, polifenoli și fier. Adaug frunze de pătrunjel când servim supa, pentru că sunt bogate în vitamina C, iar aceasta ajută la absorbția fierului.
- Cartoful dulce conține și el vitamina C, dar și alte vitamine și minerale, precum: vitamina A, vitamina B6, potasiu.
- Morcovii aduc un plus de vitamina A, vitamina K și antioxidanți. Pentru o absorbție și mai bună a carotenoizilor putem adăuga în supă, la final, câteva picături de ulei de măsline. Și semințele de dovleac ajută în acest sens, fiind bogate în grăsimi sănătoase Omega-3 și Omega-6.
- Supa de pui (o puteți înlocui cu apă dacă nu aveți supă la îndemână) aduce un plus de gust și de proteine.
- Usturoiul, ghimbirul, piperul Cayenne și turmericul au efecte antiinflamatoare și, prin prezența antioxidanților, vitaminelor și mineralelor pe care le conțin, ajută la fortificarea sistemului imunitar. Piperul negru, mai exact piperina – un compus pe care acesta îl conține, crește biodisponibilitatea curcuminei, principalul compus activ al turmericului. De asemenea, și ghimbirul crește absorbția curcuminei, iar, la capitolul gust, turmericul, ghimbirul și usturoiul (putem include și scorțișoara în această combinație) fac casă bună împreună.
Ingrediente:
Pentru 2 porții
- 6 lg linte roșie
- 1 cartof dulce
- 2 morcovi medii
- 1 cățel mare de usturoi
- 200 ml supă de pui
- 300 ml apă
- 1/2 lgță ghimbir ras
- un vârf de linguriță de piper Cayenne
- 1/2 lgță turmeric
- piper negru
- sare
Pentru servire:
- frunze de pătrunjel
- semințe de dovleac
Mod de preparare:
Pasul 1
Supa aceasta se pregătește în 3 pași simpli. Toate ingredientele se pun în vasul multicooker-ului. Nu aveți nimic de călit, doar de curățat și spălat morcovii și cartoful dulce. Sfatul meu este să hidratați lintea pentru o mai bună digestie și pentru a elimina din acidul fitic care poate interfera cu absorbția mineralelor și vitaminelor. De obicei, eu spăl lintea și o las într-un bol cu apă peste noapte, la temperatura camerei. Apoi, înainte de a o folosi, o spăl bine din nou.
Nu am avut suficientă supă de pui, așa că am combinat 200 ml supă de pui cu 300 ml de apă. Lichidul trebuie să acopere ingredientele din vas.
Pasul 2
Am închis capacul și supapa de presiune și am setat multicooker-ul pe funcția Manual timp de 8 minute. Când programul de gătire s-a terminat, am lăsat oala încă 5-10 minute să se depresurizeze și abia apoi am deschis supapa de presiune și capacul.
Pasul 3
Am transferat conținutul din vasul multicooker-ului într-o oală și, cu ajutorul blenderului vertical, am mixat ingredientele până am obținut o supă fină și cremoasă.
Supa cremă de linte cu cartof dulce și ghimbir am servit-o cu semințe de dovleac pe care le-am prăjit ușor în tigaie (fără să adaug grăsime), frunze de pătrunjel și crackerși cu ovăz.
Neapărat să încercați supa asta și să-mi spuneți dacă vă place combinația. Condimentele folosite îi oferă un gust aromat, bogat, nu foarte intens, care te încălzește ușor, însă fără a fi picant, fără a exista senzație de arsură.
Poftă bună!
P.S: Aveți aici cea mai recentă ofertă la multicooker-ul de la Crock-Pot → la comandarea unui multicooker, primiți un vas de fontă de 4.7L (am și eu două și sunt minunate) și, în plus, până pe 12 mai, codul EXTRA10 vă aduce o reducere de 10%.
Să vă fie de folos! 🙂
Alte rețete la multicooker:
- Pastramă de curcan cu ierburi aromatice
- Paste cu sos de roșii și legume
- Mâncare de mazăre
- Pilaf de bulgur
- Pulpe de pui marinate cu iaurt, muștar și usturoi
- Ciorbă rădăuțeană la multicooker (cu carne de curcan)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.