Anul acesta mi-am propus să pun cât mai multe conserve pentru iarnă. Din fericire, am avut-o pe mama ajutor de nădejde, așa că am reușit să umplu cămara și congelatorul. Printre bunătățile pe care le-am făcut se numără și acest sos dulce-picant care îi place mult soțului meu. Se aseamănă foarte bine cu sosul dulce-picant în stil asiatic pe care îl găsiți de cumpărat în magazine doar că are mai puține ingrediente și, fiind un sos făcut în casă, i-am ajustat gustul în funcție de preferințele noastre.
Acest sos dulce-picant este o combinație echilibrată, zic eu, între dulceața blândă și iuțeala vibrantă a ardeilor iuți, bun de pus pe preparatele din carne, legumele coapte sau chiar și în paste sau noodles.
Rețeta este simplă, destul de ușor de făcut … Aș zice că se face destul de repede dacă nu luați în calcul curățarea (temeinică) a ardeilor iuți. Mai jos, vă povestesc cum l-am preparat.
Ingrediente:
- 440g ardei iuți roșii (18 bucăți)
- 750ml apă
- 350g zahăr
- 150ml oțet de orez
- 6 căței de usturoi
- 1/2 lgță sare
- aprox. 40g amidon de tapioca (cca. 3 lg) + aprox. 100ml apă
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de curățarea ardeilor. Ai mei au fost foarte iuți (din punctul meu de vedere), așa că am ales să le scot semințele. Voi, în funcție de gradul de iuțeală pe care îl preferați, puteți să lăsați ardeii, parțial sau în totalitate, cu semințe.
Ca și textură, nu mi-am dorit să obțin o pastă omogenă, așa că o parte dintre ardei i-am mixat, iar o parte i-am tocat mărunt. Vă dau toate detaliile. 🙂
Din 440g de ardei întregi (18 bucăți), după curățarea codițelor și semințelor, am rămas cu 280g. Din această cantitate, 110g le-am mixat în blender împreună cu apa (750ml). Compoziția aceasta am turnat-o într-o oală și am pus-o la fiert cu zahărul. Ardeii rămași i-am tăiat mărunt.
Pasul 2
În oală, am adăugat ardeii tăiați mărunt, sarea, oțetul de orez și cățeii de usturoi dați pe răzătoarea mică (îi puteți toca mărunt sau zdrobi cu presa pentru usturoi, cum preferați). Am lăsat amestecul la fiert timp de aproximativ 15 minute.
Bine de știut:
- Cantitățile de zahăr și usturoi le puteți ajusta după preferințe. Dacă ardeii sunt mai puțin iuți, puteți diminua cantitatea de zahăr. De asemenea, zahărul îl puteți adăuga treptat pe parcursul fierberii, gustați din când în când (gustați sosul rece, nu cald) și hotărâți cât de dulce vreți să fie.
- Pentru un plus de gust, puteți adăuga și ghimbir.
- Nu vă recomand să înlocuiți oțetul de orez cu oțet clasic, de vin sau de mere, pentru că, cel din urmă, este mai aspru, mai acid, iar rezultatul final nu va fi același. Oțetul de orez este mai blând, mai puțin acid și mai dulceag.
Pasul 3
Pentru îngroșarea sosului, am folosit amidon de tapioca. Îl puteți înlocui cu amidon de porumb sau cu agar-agar. Scopul lui este strict acesta – de a îngroșa sosul. Amidonul l-am amestecat cu aproximativ 100ml de apă rece și l-am turnat în oală amestecând încontinuu. Am lăsat compoziția să mai dea 2-3 clocote până când a început să se îngroașe. Scopul nu este să obținem un sos foarte vâscos, ci să capete consistență.
Pasul 4
Eu am pus sosul în borcane mici, de mărimi diferite și am obținut: 3 borcane de 42 ml + 10 borcane de 106 ml + 2 borcane de 200 ml.
După ce am umplut borcanele (spălate și uscate în prealabil), le-am sterilizat în cuptor timp de 15-20 de minute, la 130°C. Le-am lăsat în cuptor până a doua zi, până s-au răcit complet.
Dacă alegeți să nu sterilizați sosul, îl puteți păstra la frigider. Garantez că rezistă 10 zile. Aceasta este perioada pe care am testat-o.
Dacă încercați această rețetă, vă aștept cu un feedback. Tare mi-aș dori să știu cum vi se pare acest sos. 🙂
Alte conserve de pus pe iarnă:
- Provizii pentru iarnă: sos de roşii (fără conservanţi)
- Dulceață de caise cu portocale și mentă (cu conținut redus de zahăr)
- Dulceață de nectarine cu scorțișoară și cuișoare (la multicooker-ul de la CrockPot)


