Cel mai drag proiect al nostru din toate timpurile este căsuța Antoniei, prima ei căsuță la care a contribuit toată familia, deci fiecare dintre noi și-a lăsat aici propria lui amprentă într-un fel sau altul. 

Când ne-am întors în România, Antonia a primit de la niște prieteni dragi o căsuță cu tobogan și leagăn pe care fetele lor au folosit-o înaintea noastră. Ne-a fost tare utilă când Antonia era mai mică, însă, fiind din plastic, bătând-o soarele, vântul, ploile și ninsorile s-a uzat. În plus, așa cum era de așteptat, i-a rămas mică. În primăvară, am hotărât să o scoatem din curtea cabanei. Bineînțeles că Antonia și-a dorit alta în locul ei, adaptată vârstei ei și intereselor actuale.

Căutarea modelului potrivit

Ne-am apucat de răscolit internetul în speranța că vom găsi un model potrivit. Nu am găsit nimic care să ne placă 100%. Majoritatea erau prea micuțe și riscam să dăm banii pe ceva de care urma să ne despărțim în mai puțin de 5 ani. Am găsit elemente pe care ne-am fi dorit să le combinăm pentru a ajunge la rezultatul dorit: o căsuță care să reziste în timp, a cărei utilitate să o putem modifica în funcție de vârsta și interesele Antoniei.

Realizarea căsuței

Tatăl meu s-a ocupat cu construcții din lemn de când exist eu pe lumea asta. Totuși, am vrut să cercetez puțin piața, să vedem ce alte opțiuni avem în condițiile în care el era ocupat în perioada în care am fi vrut noi să avem căsuța (de ziua Antoniei). Am realizat că nu prea avem ce alege. Majoritatea celor care vând căsuțe din lemn, le fac în serie, nu pe comandă. Modelele în serie nu se potriveau cerințelor noastre (erau prea mici). Apoi, ce am găsit pe comandă ne depășea bugetul. Tata era ultima soluție, așa că am amânat perioada de predare către beneficiar. 🙂

Din cercetarea online făcută cu Antonia, am stabilit ce ne dorim. I-am trimis tatălui meu (locuiește la 200 km de noi) elementele pe care ni le dorim și el a făcut schița:

  • înălțime de 2 m cel puțin (să încapă un adult în picioare).
  • în interior, să se poată juca 2-3 copii.
  • terasă în exterior, acoperită, cu geam și tejghea (pentru joaca de-a magazinul, în special).

Spuneam că am participat cu toții, în familie, la acest proiect pentru că:

  • totul a început de la o dorință de-a Antoniei. Noi trei, eu, ea și tatăl ei am stabilit modelul.
  • tata a construit căsuța și ne-a trimis poze cu progresul. Apoi, a demontat-o și a adus-o la Cluj.
  • a fost montată de tata împreună cu socrul meu. Soacra mea i-a hrănit în tot acest timp.
  • mama a participat financiar.
  • eu și Horațiu, cu puțin ajutor din partea Antoniei și a socrului meu, am vopsit-o.

Am făcut un compromis la nivel de culori. Antonia și-a dorit să fie cu roz, eu nu. Eu am vrut 2 culori și contrast în exterior și să fie pe placul Antoniei în interior. Horațiu a vrut o singură culoare. A ieșit ce se vede. 🙂 Am vopsit 4 zile la căsuța asta, dar a fost un timp tare bine investit.

Câteva detalii tehnice

Baza căsuței. Am evitat să turnăm placă, așa că soțul meu a construit baza căsuței din dale de pavaj. 

Acoperiș. Pentru acoperiș am ales șindrilă bituminoasă. 

♦ Căsuța am izolat-o cu spumă poliuretanică acolo unde a fost cazul. 

♦ Pentru vopsea am făcut puțină cercetare și am ales lazură pe bază de apă, potrivită atât pentru interior, cât și pentru exterior, cu adaos de pigmenți rezistenți la radiații UV și intemperii, care asigură protecție la fungi, mucegaiuri și insecte. Pentru exterior, în privința culorilor, am ales o combinație de pin, alb și roșu, iar la interior am adăugat culoarea roz, la cererea Antoniei. Rozul deschis l-am preparat eu, pentru că nuanța inițială mi s-a părut prea închisă. 

♦ Pentru geamuri, în loc de sticlă, am optat pentru plexiglas transparent (Guttagliss Hobbyglas) pentru că este mai safe decât sticla. 

♦ Am ales încuietori pe care Antonia să le poată manevra, să îi dea posibilitatea să se simtă 100% stăpâna locului, cu excepția celor care ajută la ridicarea geamului care dă spre terasa căsuței. 

♦ Nu am racordat căsuța la electricitate, dar plănuim să o facem în viitor. Până atunci, o ghirlandă luminoasă oferă lumină în caz de nevoie și ajută să creăm o atmosferă cozy. 

♦ Scările le-am improvizat, dar urmează să avem unele care să se potrivească cu restul căsuței. 

Amenajarea căsuței

Ne-am precipitat puțin cu vopsirea interiorului, pentru că nu am estimat foarte corect cantitățile de vopsele cumpărate, așa că avem un perete pin cu accente roșii, ca și exteriorul căsuței, tavanul pin, un perete vopsit în dungi (roșii, roz și albe) și ceilalți doi pereți vopsiți în roz. Până la urmă, chiar dacă ne-am încurcat cu cantitățile, rezultatul final nu-i unul care să ne deranjeze. În plus, Antonia este încântată și asta este tot ce contează.

Cu excepția mochetei, nu am investit bani în amenajarea căsuței. Am folosit lucruri pe care le aveam deja: magazinul din lemn primit de la Moș Crăciun, bucătăria din lemn cumpărată de la Ikea în urmă cu vreo 4 ani, prima ei măsuță cu scaune pe care le-am adus din Luxemburg atunci când ne-am mutat în România și o ghirlandă luminoasă pe care o aveam acasă. De fapt, pe lângă mochetă, am cumpărat și o cutie de depozitare pentru jucării.

Pe măsură ce Antonia va crește și interesele ei se vor modifica, vom putea redecora și interiorul căsuței, să fie mai potrivit pentru perioada respectivă. În optica mea, sper să nu mă înșel, acesta este genul de căsuță care poate fi utilă și iubită mulți ani de acum încolo, pentru că spațiu ne permite să-i schimbăm funcționalitatea. În plus, s-a investit multă iubire și muncă în ea și asta ar trebui să o facă trainică. 🙂


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *