Din fericire, trăim în vremuri în care găsim în comerț o varietate generoasă de produse fără gluten, multe dintre ele gustoase, inclusiv opțiuni cu eticheta curată. Totuși, pentru noi, pentru gusturile noastre, pâinea gustoasă și hrănitoare, fără gluten, nu a fost ușor de găsit.
Am încercat câteva variante din comerț care, din punctul meu de vedere, nu sunt tocmai comestibile, iar eticheta are o combinație de ingrediente pentru care nu aș opta în mod constant, pe termen lung. În acest context, singura soluție pe care am găsit-o a fost să fac pâine în casă. Am testat câteva variante, inclusiv cu maia fără gluten, cu mei, cu linte, ș.a.m.d. Încă cercetez și testez … Pe măsură ce voi găsi rețete potrivite, le voi împărtăși cu voi.
Prima pâine care ne-a mulțumit a fost cea cu premix (mixul Bread de la Schar), care este o soluție potrivită din când în când, pentru că încerc să evit cantitățile mari de amidon și să mă îndrept spre variante mai nutritive. Am povestit despre făinile fără gluten și despre premix aici.
În căutările mele, am descoperit-o pe Nicoleta Lupu, canalul ei de YouTube și cartea pe care a publicat-o. Pentru această rețeta, ea mi-a fost sursă de inspirație, mai exact rețeta ei de pâine cu fulgi de ovăz. Cel mai des fac rețeta ei de pâine cu ovăz (din făină de ovăz), pâine cu ovăz și hrișcă sau combinația pe care o împărtășesc astăzi cu voi, pâine cu ovăz, hrișcă și sorg, o pâine care nu necesită dospire, are gustul și textura unei pâini integrale. Mai mult, își păstrează textura aerată și nu se întărește.
Mai jos, vă las ingredientele, sursele din care mi le procur și modul de preparare.
Ingrediente:
- 130g făină de ovăz (fără gluten)
- 80g făină de hrișcă
- 65g făină de sorg
- 25g amidon de tapioca
- 23g tărâțe de psyllium
- 7g sare
- 13g praf de copt
- 360g apă
- ulei de măsline (pentru modelarea pâinii)
Detalii despre ingrediente și ustensile
→ făina de ovăz – o cumpăr din DM sau pe aceasta, de la Niavis
→ făină de hrișcă – o iau din DM, pe aceasta
→ făina de sorg – o găsiți aici
→ tărâțele de psyllium – le folosesc pe acestea
→ amidonul de tapioca – îl folosesc pe acesta
→ praful de copt – îl găsiți aici
→ uleiul de măsline – vi-l recomand pe acesta
→ pâinea o modelez sub forma unei baghete mai groase și se coace perfect în această tavă perforată
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol, amestec tărâțele de psyllium cu apa. Apa o găsiți în grame, pentru că o cântăresc. Las tărâțele de psyllium să absoarbă apa și să se formeze un soi de gelatină. Între timp, mă ocup de restul ingredientelor.
Din acest punct, puteți să încingeți cuptorul la 200°C, fără ventilație.
Pasul 2
În bolul mixerului planetar, amestec făinile, amidonul, sarea și praful de copt. Peste ele, adaug gelatina formată din psyllium și apă și, la viteză mică, cu ajutorul cârligului, formez aluatul. Puteți forma aluatul și cu mâna, dar este un proces puțin mai anevoios. Dacă aveți un mixer planetar, nu ezitați să îl folosiți.
Pasul 3
Când aluatul este format (să fie încorporată toată făina), îl transfer, cu mâinile unse cu ulei, pe o planșă din silicon, unsă în prealabil cu ulei. Modelez pâinea într-o baghetă mai groasă. Dacă are crăpături, se pot ajusta cu mâinile umezite cu puțină apă. Crestez pâinea ușor în 3-4 locuri și o dau la copt timp de o oră, la 200°C. Se poate coace direct în tava cuptorului. Eu mi-am cumpărat o tavă perforată (v-am lăsat link mai sus) și îmi place mai mult cum se coace în aceasta. De obicei, când fac pâine, fac 2 bucăți.
Când pâinea este coaptă, o transfer pe un grătar și o las să se răcească complet. Tărâțele de psyllium au nevoie de timp să se „așeze”, așa că vă sfăuiesc să îi dați pace pâinii timp de câteva ore. 🙂
Tărâțele de psyllium au devenit unul dintre ingredientele mele preferate în preparatele fără gluten, pentru că, pe lângă aportul generos de fibre, au rolul de a oferi o textură aerată.
Dați-mi de veste dacă încercați rețeta! 🙂
Alte rețete fără gluten:
- Gofre în 2 culori, fără gluten (+ mini sandwich-uri)
- Tort cu blat de cacao și cremă de mascarpone (primul meu tort fără gluten)
- Brioșe aperitiv (fără gluten)
- Biscuiți cu fulgi de ovăz și semințe (fără gluten/fără lactoză/fără ou)
- Brioșe cu banane și ovăz (fără gluten)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.