Anul acesta mi-am propus să pun cât mai multe conserve pe iarnă. La capitolul dulcețuri, mi-am dorit să fac și dulceață de caise, dar cu un twist … În trecut, am încercat dulceața de caise cu scorțișoară și dulceața de caise cu rozmarin. De această dată, am vrut să încerc o variantă nouă, așa că m-am oprit la combinația de caise cu portocale și mentă. Dacă dulceața de caise cu scorțișoară ne-a plăcut mult, iar cea cu rozmarin a avut un gust puțin prea intens, aceasta este exact ce trebuie (din punctul meu de vedere), fresh, cu o aromă subtilă de citrice și potrivit de dulce. Dacă mă urmăriți de ceva vreme, atunci știți că nu ne plac dulcețurile prea dulci, motiv pentru care niciunul dintre noi nu ne prea împăcăm cu cele din comerț și toate rețetele mele au un conținut redus de zahăr.

Ingrediente: 

  • 6,5 kg caise (fără sâmburi)
  • 3 portocale
  • 1 lămâie
  • 300g – 350g zahăr
  • 5 crenguțe de mentă
  • 1 lgță agar-agar (opțional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de caise. Le-am spălat, le-am curățat de sâmburi și de codițe, iar apoi le-am tăiat în 4 sau în bucăți mai mici, în funcție de mărimea lor.

Pasul 2

Într-o oală încăpătoare, am pus la fiert, la foc mediu, bucățile de caise cu zahărul și cu zeama de la o lămâie (aprox. 50 ml zeamă). Caisele mele au fost foarte dulci, așa că nu am considerat că trebuie să suplimentez cantitatea de zahăr.

Am adăugat coaja (răzuită) de la 2 portocale, zeama de la toate cele 3 portocale (aprox. 200 ml) și crenguțele de mentă. Ale mele au fost mai sărăcăcioase, cu mai puține frunze.

Important! – Optați pentru portocale a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman!

Pasul 3

Am lăsat dulceața la fiert în jur de 40-50 de minute. Spre finalul procesului de fierbere, am scos din oală crenguțele de mentă.

Dacă vă place să aveți bucăți de fructe în dulceață, atunci o puteți lăsa așa cum este. Dacă preferați o dulceață cu o consistență omogenă, o puteți omogeniza cu blenderul vertical. Eu am ales calea de mijloc, pentru ca textura finală să fie undeva între cele două.

Pasul 4

În cazul în care consistența dulceții nu vi se pare suficient de închegată, o puteți fierbe mai mult sau puteți adăuga pudră de agar-agar, un gelifiant natural, vegetal, fără gluten și neutru din punct de vedere gustativ. O linguriță de agar-agar o dizolvați în aproximativ 50 ml de apă rece și o adăugați peste dulceață, amestecând încontinuu. Lăsat dulceața la fiert încă vreo 2-4 minute.

Bine de știut!

Pentru a testa consistența dulceții, înainte de a adăuga agar-agar, scoateți o cantitate mică pe farfurie și lăsați-o să se răcească. Așa veți vedea ce consistență va avea dulceața voastră atunci când se va răci.

Pasul 5

Când dulceața a fost spre finalul procesului de fierbere, am pus borcanele la sterilizat în cuptor, la 120-130° Celsius, timp de aproximativ 10-15 minute. Am turnat dulceața fierbinte în borcane, le-am închis bine și le-am pus din nou în cuptor, la sterilizat pentru încă vreo 15-20 de minute.

Să știți că nu întotdeauna urmez primul pas în privința sterilizării. De-a lungul timpului am testat și varianta mai simplă, adică am pus dulceața fierbinte în borcane curate și uscate și le-am sterilizat în cuptor. Dulceața s-a păstrat impecabil.

Din cantitățile de mai sus, mie mi-au ieșit 14 borcane de dulceață de 370 ml + 10 borcane de 200 ml.

Dați-mi de veste dacă încercați rețeta!

Sper să fie pe gustul vostru!


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *