Sibiul este minunat, cu o energie aparte, și nu prea cred că ar fi oameni care să nu-l vadă astfel. Mi-a adus puțin aminte de Colmar, oraș din Franța, cu influențe nemțești, dar și de Luxemburg.

Am tot plănuit să ajungem la Sibiu, dar nu ne-a ieșit până de curând, când a venit mama la noi în vizită și am hotărât să ne vedem (dar să ne și răsfățăm – veți înțelege de ce spun asta) cu verișoara mea care locuiește la Sibiu. Nu am avut mult timp la dispoziție (am plecat din Cluj sâmbăta dimineața și ne-am întors acasă duminică seara), dar ne-am organizat încât să facem de toate. Au fost 2 zile intense, cu mult mers pe jos, răsfăț, temperaturi ridicate pentru luna octombrie, locuri minunate și experiențe culinare. Scriu acest articol cu gândul că poate experiențele noastre vă vor fi de folos, ce am văzut, unde ne-am cazat și ce recomandări am primit pe partea asta, unde am mâncat și care sunt restaurantele care s-au repetat atunci când vine vorba de recomandări. Așadar, să începem … 😊

 

Cazarea

Înainte de a rezerva ceva, indiferent unde mergem, cer recomandări. De această dată, v-am întrebat și pe voi ce apartamente în regim hotelier recomandați în Sibiu. Am primit foarte multe recomandări și ne-a fost destul de greu să alegem. Vă las aici postarea de pe pagina de Facebook a blogului unde veți găsi recomandările primite.

Având în vedere că mama a fost cu noi, aveam nevoie de un apartament cu dormitor și living, cu pat matrimonial (cât de mare) în dormitor și canapea extensibilă în living. Pentru că timpul nostru a fost limitat, ne-am dorit ca apartamentul să fie în zonă centrală și să aibă loc de parcare, pentru a ne putea plimba pe jos, fără să ne folosim de mașină. De asemenea, în mod ideal, apartamentul trebuia să aibă balcon, curte sau terasă, unde să putem sta seara liniștiți după ce adormea Antonia. Noi am ales Central Garden Apartaments, un apartament situat aproape de Pasajul Scărilor.

Apartamentul nu este într-un bloc, ci la casă, într-o curte comună, aspect care, la prima vedere, nu ne-a fost chiar pe plac, însă nu a avut nimeni treabă cu noi. 🙂 Până la urmă, petecul de curte al apartamentului a fost un avantaj. Apartamentul este spațios, curățenia a fost impecabilă, iar prețul a fost decent. Gazdele au fost foarte primitoare. Am apreciat tare mult că ne-au așteptat cu un bol mare cu fructe de sezon. Nu este o atenție pe care să o primești oriunde.

 

Mâncarea

Pe Instagram v-am cerut și recomandări de restaurante pentru că am vrut să mergem la sigur și să profităm de Sibiu și din punct de vedere culinar. Cele mai multe recomandări le-am primit pentru: Syndicat Gourmet, La Cuptor, Max, Consomme Bistro, Kombinat, Lumos, Benjamin Steakhouse, Jacob Grill și Kulinarium.

Vreau să vă spun unde și ce am mâncat, ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut în locațiile respective.

 

Prima oprire a fost la Max. Vremea ne-a permis să stăm pe terasă. Au o terasă foarte simpatică, care te duce cu gândul la o terasă de prin Italia. Un alt mare plus al locului este servirea. Ospătarii au fost foarte atenți și amabili. Ca și preparate, eu am ales un piept de pui umplut cu șuncă afumată și hribi în sos de smântână cu legume la grătar. Mi-a plăcut combinația, dar am tot căutat hribii prin farfurie și mai mult de 5 bucățele nu am găsit. De asemenea, după gustul meu, sosul de smântână a fost prea gras. Soțul meu a ales fâșii de rață cu sos dulce-acrișor servite cu orez sălbatic și sparanghel. A cerut sosul separat, nu direct peste carne. Din păcate, carnea a ajuns complet rece, iar rața rece nu este tocmai cea mai gustoasă. Am plecat de acolo cu mixed feelings. Mâncarea nu ne-a dat pe spate, iar raportul calitate-preț-experiență nu a fost tocmai wow.

 

La desert am ales înghețată, dar nu în același loc, ci în Piața Mică, la Lili Vanili. Aici am mâncat cea mai bună înghețată cu caramel sărat … o nebunie fină, cremoasă și aromată.

 

Cina am luat-o la Konak, un restaurant deschis recent, cu specific turcesc, amenajat după modelul turcesc, cu mâncare gătită de bucătari turci. Din punct de vedere al amenajării, interiorul este minunat, cu accente specific turcești, iar terasa nu face notă discordantă. Și aici marele plus merge pentru personal. Cu toată amabilitatea ospătarului, ne-a fost greu să trecem peste timpul de așteptare de o oră și jumătate care s-a scurs până ne-a venit mâncarea. Știți cum e atunci când ești băgat pe ușa din spate pentru că cunoști pe cine trebuie? Cam așa a fost și aici. Când cunoști pe cine trebuie, ți se înaintează și bonul de la bucătărie, că altfel nu-mi explic cum alții veniți după noi au terminat de mâncat și noi încă așteptam să ne vină mâncarea (aceleași tipuri de preparate).

Eu am ales Kanat sis Tavuk izgara, un mix de aripioare și pulpe de pui, cu orez, lipie și legume. Mi-am împărțit porția (foarte mare) cu Antonia. Soțul meu a avut Kuzu Prizola, cotlet de berbecuț la grătar cu varză albă, roșie, ceapă, roșii, ardei, morcovi și sos de usturoi. În ambele cazuri, carnea a fost foarte bună.

Am gustat Kunefe, un desert cald pe bază de cataif (tăiței subțiri), brânză, fistic și înghețată. În meniu nu era menționat zahărul în exces. Știu că deserturile turcești sunt dulci, dar mai dulce decât acesta nu cred că există. Din punctul meu de vedere, se poate doar gusta, nicidecum mânca. În schimb, o descoperire interesantă a fost berea japoneză.

La Konak mâncarea a fost bună, la fel și raportul calitate-preț, însă așteptarea de o oră și jumătate ne-a lăsat un gust amar.

 

A doua zi, cafeaua ne-am băut-o la Atrium, lângă Podul Minciunilor, cu muzică live, la pian, pe fundal. Atmosfera este foarte faină.

 

A doua zi, prânzul l-am luat la Apfelhaus, în Cisnădioara, la 12 km de Sibiu. Vremea a ținut cu noi, așa că am stat pe terasa din livada cu mere,  un loc cu liniște și un strop de poveste.

Eu am încercat tigaia picantă de pui cu legume și orez prăjit. Un adevărat deliciu! Soțul meu a optat pentru o ciorbă de văcuță și, la felul doi, pentru cocoșelul de pădure cu porumb dulce și salvie. Ambele au fost pe gustul lui (al nostru). Mama a avut mușchiuleț de porc cu sos de piper și cartofi Cajun. Nimic de reproșat nici aici (am gustat și din farfuria ei)!

La desert ne-am răsfățat cu celebrul lor ștrudel cu mere și sos de vanilie. Eu aș fi preferat ștrudelul mai puțin dulce, dar se împacă perfect cu sosul de vanilie.

Apfelhaus a fost o descoperire faină din toate punctele de vedere: mâncarea a fost delicioasă, servirea a fost ireproșabilă, locul este minunat, iar raportul calitate-preț-experiență a fost unul excelent.

 

Ce am vizitat în Sibiu

În prima zi, am luat-o la pas pe străzile Sibiului fără să avem o țintă anume. Ne-am plimbat prin Piața Mare și Piața Mică, am ajuns la Pasajul Scărilor și la biserica evanghelică. O parte din prima zi am dedicat-o răsfățului 100% feminin pentru că am avut parte de o ședință de mezoterapie, verișoara mea lucrând în domeniul de beauty/skincare. Pe scurt, mezoterapia este un tratament anti-aging care stimulează sinteza de colagen și elastină. Beneficiile sunt numeroase, nu le enumăr aici, dar vă las contactul omului (pagina ei de Instagram) care se pricepe în cazul în care sunteți din Sibiu și aveți nevoie de un răsfăț cosmetic sau de orice alt serviciu pe partea aceasta.

A doua zi am fost ceva mai organizați și concentrați pe vizitat. Am ajuns la Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Casa Calfelor, Turnul Scărilor și Muzeul Astra. Muzeul vă sfătuiesc să îl parcurgeți pe bicicletă sau cu trotinetă (aveți posibilitatea să le închiriați de acolo) dacă nu aveți ziua întreagă la dispoziție. De acolo ne-am întors la Cluj și ne-am bucurat de arhitectura satelor săsești care sunt pe drumul de întoarcere (spre autostradă, înspre Jina).

 

Alte locuri de vizitat în Sibiu și în împrejurimi

Căutând cazare, am dat peste proprietarul unui apartament in regim Airbnb, care mi-a făcut câteva recomandări pe care îmi doresc să le împărtășesc cu voi. Așadar, vă recomand să le țineți minte pentru atunci când veți ajunge în zona Sibiului:

  • pentru picnic și drumeții, pe când vremea va fi mai blândă – Păltiniș.
  • pentru frumusețea peisajului – Poiana Sibiului (în zona Mărginimea Sibiului) → Jina → Transalpina.
  • pe DN1: Castelul de lut Valea Zânelor, păstrăvăria Albota cu oprire la Cârța, la biserica cisterciană. În această zonă, noi avem în plan să ajungem și la Porumbacu, să ne bucurăm de o noapte (măcar) de cazare în căsuța din copac.
  • Biserici frumoase fortificate găsiți la: Biertan, Valea Viilor, Calnic, Bazna, Cisnădioara. În comuna Ruși, se găsește o biserică cu turla înclinată.
  • La Rășinari sunt casele memoriale ale lui Emil Cioran și Octavian Goga, însă nu este sigur că ele sunt deschise publicului. De asemenea, Palatul Brukental din Avrig este un obiectiv de ținut minte, însă sursa mea mi-a spus că intrarea este scumpă și palatul nu este întreținut.
  • Ocna Sibiului, litoralul Ardealului cum este supranumit.
  • Obiective recomandate în Sibiu: Piața Mare, Piața Mică, Muzeul de Istorie, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Casa Calfelor, Pasajul Scărilor, Biserica evanghelică, pasajul spre Piața Aurarilor, cele 3 turnuri și zidul de apărare de pe strada Cetății, Muzeul Astra, Turnul Scărilor (cea mai veche clădire din Sibiu).

 

Dacă plănuiți să faceți un mic tur prin Transilvania, din Sibiu puteți ajunge cu ușurință la Cetatea Albă Carolina din Alba Iulia, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, la Cetatea Devei (am înțeles că se poate urca cu funicularul și panorama asupra orașului este superbă), iar la Orăștie găsiți un parc de aventură, Arsenal Park, dedicat întregii familii. Dacă cumva vreți să vă extindeți traseul și să ajungeți în zona Clujului, ar fi câteva locuri pe care vă recomand să le puneți pe listă: Piața Muzeului, Turnul Croitorilor, Cetățuia, Grădina Botanică, Salina Turda.

Sper ca informațiile de aici să vă fie de folos în cazul în care plănuiți o escapadă la Sibiu sau prin împrejurimi. Orice alte recomandări și feedback-uri sunt binevenite în comentarii. 🙂

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *